「武士拉面」用足心机制作嘅汤底,小小嘅店内充满温暖感呢几年越来越开多精品拉面店,以我屋企附近都开咗两间十分出色嘅拉面铺,而今次我就去咗一间好多人推荐但系呢位又好少要排队嘅「武士拉面」可能连续几个星期出去食饭都食韩国嘢,总会有啲时间会想起食拉面,以我对拉面都有小小要求,首先就系要个汤底够真材实料同埋浓郁,另外当然唔少得嘅就系个叉烧要特别啦。唔少得当然系咁面条。至于点解我今次会特登去到尖沙咀食呢个无事拉面仲要排一转队,其实都系因为听我一个朋友讲,话呢间系佢嘅至爱,既然呢个朋友住得冇雷公咁远,都话要来食咁我今次行过冇理由唔等下,好彩𠮶日嘅我都夜嘅时间先来,打咗四五个人就有得食啦。原来呢度嘅拉面由水开始已经好注重。事实上拉面最紧要当然就系浓郁品质好嘅汤底啦,每日用70斤猪骨鱼干等新鲜熬10小时。令到猪骨嘅香味能够完全流响汤里面,一个成功嘅拉面当然只要有一个成功嘅汤底啦!最后我拣咗黑蒜油猪骨汤拉面。我除咗拣猪骨汤都好少会拣其他味道架,因为猪骨汤最能表现出厨师返几多心机响个汤底内。同其他好多嘅拉面店一样汤底浓度,面条粗幼,硬度等等都可以自由选择。我就拣咗汤底龙右面条同埋比较硬面质。游乐order到
「武士拉面」用足心机制作嘅汤底,小小嘅店内充满温暖感
黑蒜油猪骨汤拉面
游乐order到到一碗热辣辣嘅拉面到我手上大概只系需要四分钟,令到我觉得其实小座位都绝对唔系一件坏事因为可以服务到客人最快最好嘅拉面质素。
一黎到一定要即刻饮一啖热拉面汤,呢度个汤底虽然热但系唔会系热至饮唔到。所以我哋可以即刻试一试个味道,果然十小时心机制的汤底系几甘浓郁,而且猪骨汤很creamy .很香,果然系真材实料。
店员介绍我要加少少佢哋嘅秘制鱼油,可以提升鱼介味道。不过我自己觉得净系饮佢个汤底已经系好高质素。
面条硬度适中可口,配上呢个好好味嘅薄切日本叉烧,酱油味香浓。正。不觉得两片有啲可惜,下次要加钱要多几片先得!
呢度座位都好似得12个左右,客人同厨师嘅互动更加多,人少比较容易拿捏到最佳嘅上枱时间和维持拉面质素,让客人感受到厨师的心机。

2015-08-04