2018-12-11
喺尖沙咀返工咁耐,好多时都净系食楼上𠮶间好出名嘅米线,但系今日想打边炉又想食啲重味嘢,于是就同几个同事拣咗呢间试下,话晒都未食过焖锅,今次大开眼界我哋叫左个牛仔骨焖锅,店员攞个六宝盒出黎,好似叮当个百宝袋咁有好多配料!牛油放最底,之后有洋葱、大蒜、红萝卜等等10几样蔬菜放在牛油上!再把腌制过的牛仔骨放上面,盖上煲盖煲十几分钟就食得,由于用无水烹煮,食落去牛仔骨比较嫩滑,同埋蔬菜吸收左牛肉的精华,变得非常惹味!牛仔骨差不多熟的时候再加上他们秘制的酱料,食起嚟非常香口惹味!食完牛仔骨我地加汤打边炉,汤底依然非常浓。我哋叫咗几样海鲜,海中虾、蛏子王、贵妃蚌!几样海鲜都无令我失望,海中虾大大只而且虾头有好多膏,肉厚,抵赞!长过只手掌既蛏子王,出面街市买都唔平,$198/4只都唔过份呀!贵妃蚌同出面差唔多价钱,份量仲比出面多,而且非常弹牙。手工鹅肝虾丸同埋手工松露墨鱼丸系必食的!因为虾丸同埋墨鱼丸非常足料,啖啖都系虾肉同埋墨鱼,而且唔会非常假非常弹牙,正常的弹度👍🏻👍🏻总结,焖锅好惹味火锅料新鲜性价比高
总结,焖锅好惹味火锅料新鲜性价比高