2024-11-30
尖沙咀有几条大街都好旺,不过,一讲到「嘉兰围」就未必人人识,因为佢喺「加连威老道」内嘅一条小弧巷,巷内有唔少餐厅,今晚就同老友嚟到主打泰菜,加上以酒吧形式经营嘅「Thailand King」。虽然舖内环境唔算好大,开放式厨房都占咗近一半空间,但睇到布置都几有心思,就好似天花挂咗唔少特别装饰,感觉都蛮有气氛。由于安排做咗晌吧枱位,近距离睇到厨师们做廿菜及冲泡饮品。但咪睇佢舖仔细细,厨房亦唔喺好大,但翻一翻餐牌提供嘅菜式种类都非常之多,由刺身、沙律、咖喱、汤品、烧烤、主菜、饭面、炸物、蔬菜,到甜品,可谓一应俱全。而饮品方面 ,啡茶、果汁、梳打、沙冰就唔在讲 ,更提供好多啤酒、鸡尾酒同烈酒。鲜青柠梳打 $48我同老友都唔喺好酒之徒,所以,都拣啲非酒精饮品。因为泰菜浓味嘢多,故此,佢就拣咗杯青柠梳打,因为贪佢口感清爽,味道清新。芒果沙冰 $58小弟就钟意芒果嘢,所以,见芒果沙冰就捧一捧场,杯沙冰嚟到真喺吓一吓,超级大杯,可以讲差啲饮唔晒。沙冰嘅质感好绵密,冰粒感唔多,芒果味都好够。带子他他柚子沙律 $98泰式嘅沙律一向都好有特色,因为通常加咗好多香料,而呢一个柚子沙律确实唔错,刺身级带子好新鲜
我同老友都唔喺好酒之徒,所以,都拣啲非酒精饮品。因为泰菜浓味嘢多,故此,佢就拣咗杯青柠梳打,因为贪佢口感清爽,味道清新。 芒果沙冰 $58
小弟就钟意芒果嘢,所以,见芒果沙冰就捧一捧场,杯沙冰嚟到真喺吓一吓,超级大杯,可以讲差啲饮唔晒。沙冰嘅质感好绵密,冰粒感唔多,芒果味都好够。 带子他他柚子沙律 $98
泰式嘅沙律一向都好有特色,因为通常加咗好多香料,而呢一个柚子沙律确实唔错,刺身级带子好新鲜,柚子味道清甜,而沙律里边混杂咗好多
香料,味道丰富,不过,意料之外喺辣劲颇强。 烤鱿鱼筒 $88
泰式烧烤都向来别有特色,所以,都点咗一客嚟试试,鱿筒已切成细细一小件,方便拮嚟食,当喺小食嚟送啤酒,喺几唔错嘅选项。 火山排骨(半份) $124
侍应话火山排骨一份有成12支骨,份量都几大,两个人食可能太多,不过,佢补充一句可以嗌半份,咁我哋两个人就啱啱好啦。其实啲排骨就喺平时食开嘅猪肋骨,但就用咗泰式做法,带少少酸香味,食落会感觉清爽少少,唔油腻,肉质亦都几松化。 芒果蟹肉炒饭 $108
两个麻甩佬怕唔饱,当然嗌返个炒饭垫肚。芒果搭蟹肉就最啱我心水喇。估唔到个炒饭落咗几多芒果,所以,味道带甜,相反,蟹肉就唔太多,但胜在个炒饭就炒得几爽身,饭粒分明。 后尾客人越嚟越多,气氛都变得热闹咗。因为店家供应好多炸嘢、烧烤,所以,后嚟见好多客人嚟都喺饮吓啤酒,食吓烧物、炸物,好有一种悠闲感。