2024-11-24
#太子揾食忽然兴起,好想食泰国野,但一直都揾唔到连锁店外的好去处,所以经常都有个心瘾。几经转折下,揾到一间位于太子的泰北餐厅,二话不说今日收工即刻同另一半出太子揾食😋餐厅位于太子汝州街,就咁望门面唔留意个名,仲会以为系间cafe,入面陈设都几多泰国装饰,但座位就系西式风格。食物方面种类都唔少,除了耳熟能详的泰式生虾、虾饼、金边粉等等外,仲有特色泰北面。泰国我都去唔少,泰北野食就真系未试过,一场来到一定要叫返个。所以首当其冲我地叫左一个泰北猪颈肉金面+泰式冻奶茶原来泰北面个食饭都相当讲究,因为整个面入面分别有普通既全蛋面再有一个球形炸面,要先压碎炸面然后同金酱等酱汁、同原来的全蛋面捞起再食。味道偏甜,口感好多样化,同我地一直认识的泰国面食真系有好大唔同!推介未试过的朋友仔一试!至于泰式冻奶茶相当唔错,虽然固定糖度,但相信甜度做左调整,所以唔会死甜。然后因为我好想食冬荫公,所以就叫左个慢煮水门鸡冬荫公汤金边粉再加杯咸柠七其中个慢煮水门鸡绝对推介大家一定 一定 一定要试!!!(重要事情讲三次)好惊艳,你望下张相咁鲜嫩就知我讲咩!水门鸡食得多,咁滑咁淋真系第一次,绝对要食!加上个冬荫公汤底十分
然后因为我好想食冬荫公,所以就叫左个慢煮水门鸡冬荫公汤金边粉再加杯咸柠七其中个慢煮水门鸡绝对推介大家一定 一定 一定要试!!!(重要事情讲三次)好惊艳,你望下张相咁鲜嫩就知我讲咩!水门鸡食得多,咁滑咁淋真系第一次,绝对要食!加上个冬荫公汤底十分对味,有九成系泰国食既feel😋再有一粒美味溏心蛋,整个配搭「泰Fusion」啦😝😝然后叹埋被咸柠七🍋就变成「泰叹」😆
小食就叫左虾饼同久违的泰式生虾🦐8只,两个小食都唔错,其中生虾仲唔会有雪味/腥味,虾肉质都唔错,钟意食既朋友仔都可以试下!
不得不提系舖头有四款自家制调味四宝,重口味朋友仔可以一试🥰
总括而言系「泰」惊喜小店,推荐来开太子又想食泰国野🇹🇭的朋友仔来喔🥳
📍Aroma Thai Food: Aroma Thai Food (太子)
太子汝州街37-41号广胜大厦地下B号舖