2022-09-04 2012 浏览
上个月初食完旺角嘅「山见」,死佬话够尽兴,不过,又想话再下一城,所以,推介嚟尖沙咀嘅「二锅头」,同样喺任饮任食,一般呢类放题式餐厅都喺限食个半钟或两个钟,但喺呢度嘅亮点喺逢星期日至四,享用「特级极上和牛」套餐喺无时限,就算食饱饱都可以继续坐吓、饮吓嘢、食吓雪糕,啱晒我哋呢啲磨烂席嘅死佬。 个场都几四正,无乜柱位,一眼睇晒,装修虽然简简单单,但胜在宽敞整洁,以4人方枱及8人圆枱为主,虽然喺平日夜晚,都有唔少客人帮衬。 先介绍吓呢度嘅玩法,以往好多鸡煲火锅,都喺先食个鸡煲,跟住加水打鞭炉,但呢度就升几级,先喺有3款煲任食(鸡煲、鸳鸯鸭煲、猪手煲),之后,拣个汤底打鞭炉。先俾个价钱牌大家睇睇,有3个价位:$218、$258、$318,大家食开都知,唔同价位在乎指定嘅选项多少、质素多高,其他放晌自助区嘅火锅料就任攞任食,大前提就喺唔好嘥嘢啦。我哋拣「特级极上和牛」,一来肉类选项多,又送多份澳洲M6和牛,二来就喺无限时,食到打烊都得,但温提一声,无限时限于星期日至四。火焰鸳鸯鸭煲先嚟鸭煲,食住再慢慢研究啲火锅料。鸭煲上枱,香气四溢,店员会为你兜炒一吓,再加入玫瑰露,点火,火焰四窜,够睇头,闻到阵
。
,但温提一声,无限时限于星期日至四。
火焰鸳鸯鸭煲

先嚟鸭煲,食住再慢慢研究啲火锅料。鸭煲上枱,香气四溢,店员会为你兜炒一吓,再加入玫瑰露,点火,火焰四窜,够睇头,闻到阵阵酒香,极有视觉效果。店员都好醒目,见我哋两个人,鸭煲喺半份,唔会一个煲撑饱晒我哋。
火焰鸳鸯鸭煲
何谓鸳鸯鸭?绝对唔喺鸳鸯同鸭啦,喺鲜鸭同腊鸭,前者肉质鲜嫩,带点鸭膻香,后者口感有咬口,带点油脂香,喺好两极嘅感觉,而个汁底好惹味,拣咗微辣,易接受,仲有微微花椒香,真喺正呀
。此外,仲有好多枝竹同洋葱,嗦晒啲汁就更好味!
火焰鸳鸯鸭煲
点餐就以二维码落单,方便快捷,又可以睇番点过乜,自己有无点错或点漏,基本上,整晚嘅落单都无乜错漏。食完个鸳鸯鸭煲,初时都有谂过再试埋个黑椒猪手煲,但唔计出面食物区自取任食部份,单喺透过二维码落单嘅肉类同海鲜都非常之多,根本都试唔晒。顺带一提,落单时小心啲,因为后几页又啲食物喺单点,需另外加钱。
自取酱料区
未落下一部份火锅之前,简单介绍吓出面自取嘅食物区,先喺酱料,长长一排嘅火锅酱料有:干蒜、豆瓣酱、干葱、沙嗲酱、辣椒、蒜蓉、青葱、芫荽、豉油,咁冚住盖嘅仲有炸响铃、炸鱼皮,上面仲有出前一丁同啲韩国拉面。小弟就唔喜欢太杂,「求求其其」金银蒜、葱花、酱油就够晒!
自取酱料区
酱料DIY
自取火锅
一排过雪柜内有各式各样嘅丸类、饺子、肠类、牛柏叶、土鱿、猪皮、豆品类、午餐肉、蟹棒、烧卖、多款菇菌、蔬菜,以及年糕,全部都有晒名牌,都唔会唔知食咗咩,数一数都超过成50款,我哋都有拣少少嚟食。
自取饮品区
既然喺任食任饮,介绍埋有咩饮品先,详细就唔讲喇,总之有汽水、有凉茶、有啤酒、有果汁,五花八门,梗有几款啱你饮,而且,补货都非常快。
老友好怀旧,拣咗罐沙士同芦荟,小弟就先嚟罐清爽嘅马蹄爽,衬番个鸳鸯鸭煲,都好耐无饮过呢类嘢,再加罐芒果汁打底,因为真喺几钟意芒果系饮品,其实仲蛹番啲鸿福堂凉茶解解燥热先
饮品
胡椒猪肚鸡锅

打鞭炉嘅汤底共有9款,虽然,唔喺咩奇奇怪怪嘅新款嘢,都喺见惯见熟嘅较传统嘅款式,就好似我哋所拣嘅「胡椒猪肚鸡锅」,饮得出真材实料,奶白色嘅汤底,渗出芳香却唔霸道嘅胡椒香,加上以鸡入馔,汤头多一份清甜,捞一捞,交足货
澳洲M6和牛

二话不说,未落单,先跟汤底一齐送上一客澳洲M6和牛,啲色泽真喺好靓,色泽红润,油花分布平均,片片切得够薄,轻轻灼十数秒就够,入口真喺脂香满溢,肉质嫩滑得紧要,老友都大赞超好食。
满心「肉」望

我哋都算喺食饮兽,所以,第一轮自己点嘅嘢都喺以肉为先,包括顶级安格斯牛、黑安格斯牛颈脊、美国SRF极黑和牛、安格斯牛小腓,最钟意店家睇住人数供应,每样食材唔多,两、三件咁,所以,正正等我哋可以试到更多款式。
顶级安格斯牛
黑安格斯牛颈脊
美国SRF极黑和牛
安格斯牛小腓
今次同样唔逐样逐样写喇,因为真喺有啲难度,因为有时高质素嘅肉差别都好微,高下难分,但睇相,你都见啲牛都喺靓料嚟,尤其啲和牛,够红润,纹理靓,有光泽,油脂平均,所以,灼几灼就入口,有需要就沾少少酱料,质素都无咩挑剔
拉「杂」成军

呢一转就食番啲唔同嘅食材,由老友发办,佢晌冻柜执乜我就食乜,执吓执吓执咗两兜仔,包括炸响铃、炸鱼皮、潮州鱼蛋、猪肉丸、午餐肉、辣椒肠、鸡肉肠、鲜枝竹、炸枝竹、蟹棒。
炸响铃、炸鱼皮
明显都唔喺咩贵嘢,志在过吓口瘾,尤其响铃、鱼皮,就喺必然之选,不过,辣椒肠(即喺平常食自助餐嘅冻切肠)打鞭炉都喺第一次,老友讲笑咁讲,加个韩国拉面仲唔喺变成部队锅
,哈哈!
食咗两轮,都喺时候加番啲汤,加汤唔喺加水架,真喺放番啲上汤,够诚意呀!
「肉」罢不能

食完第一轮4款肉,当然未够喉啦,再下一城试另外4款,包括安格斯牛板腱、安格斯封门柳、本地鲜滑牛、纽西兰羊卷肉,因为仲要预食海鲜、蔬菜,所以,都唔敢一次点太多,豚肉、鸡肉都未有叫。
安格斯牛板腱
安格斯封门柳
本地鲜滑牛
纽西兰羊卷肉
同样,4款肉都好靓仔,牛板腱、封门柳之前都食过,知道喺靓部位嚟,所以,今次当然都唔可以错过,果然,食落就知质素非常高。都想特别一提,好多肉类都喺「来路货」,但本地鲜滑牛认真唔输蚀,口感坚嫩滑
安格斯牛板腱、安格斯封门柳、本地鲜滑牛、纽西兰羊卷肉
民以食为「鲜」

喺时候都轮到试吓啲海鲜,唔介意可以加钱额外点啲珍宝虎虾、广岛蚝、鲍鱼叹吓,不过,我哋啲「孤寒鬼」就梗喺拣任食𠮶啲啦,一口气点咗8款:脆肉鲩鱼、白鳝片、吊筒仔、活海虾、帆立贝、活海蚬、花枝片、墨鱼滑。其实,睇外观,啲海鲜都几新鲜,有光泽,无话暗暗哑哑,而咁多样嘢之中,基本上质素有番咁上下,脆肉鲩鱼、吊筒仔、活海虾、花枝片、墨鱼滑呢几样喺小弟心水推介,喺可以翻点再翻点嘅食材。
脆肉鲩鱼、白鳝片、吊筒仔、活海虾、帆立贝、活海蚬、花枝片
墨鱼滑
一「素」而空

近尾声,都喺时候补番啲纤维质,一大份蔬菜拼盘由老友负责,佢话对住近廿款蔬菜,都喺求其执,我就一向随遇而安嘅,拣咗娃娃菜、金菇、白菜仔、生菜、鲜冬菇及南瓜,前段食咗咁多肉,志在揾啲蔬菜嚟平均番吓,减低满腹罪恶感而已。
蔬菜拼盘
蔬菜拼盘
甜品

食到九乘半饱,最后,自不然以甜品作结,并填埋𠮶半乘位啦。晌酱料区侧边,放咗一大个雪糕柜,有雪糕,有雪条,食完火锅,再食番啲冰冻嘅雪糕、雪条感觉就特别爽。小弟一向喺甜品铁粉,所以,一口气就拣咗4样嘢埋位慢慢食,分别喺榴梿雪条、红豆雪条、冲绳海盐雪糕、芒果雪糕。以榴梿雪条觉得最正,浓郁嘅榴梿味,雪条质感好软滑
,另外,冲绳海盐雪糕就第一次食,打开盖,原来喺咁蓝
,咸咸哋,又好重奶味,都OK㖞!
甜品
榴梿雪条、红豆雪条、冲绳海盐雪糕、芒果雪糕
冲绳海盐雪糕
今餐非常满足,因为试咗好多嘢,当然,最心水人脚最好就喺4-6人,因为够食力试齐3款煲之余,再试得多啲其他火锅配料,不过,今晚试到个鸭煲都好称心,而各款肉类都好掂,其他食材都好唔错,加上啲招呼又好,上火锅料好快手,又不时过嚟收碟、添汤。
顶级安格斯牛
黑安格斯牛颈脊