今日一个人第一次去德福分店「牛阵」食牛叫咗个(90分钟)澳洲长期谷饲牛放题 $209 + $5 混合汤一开始就俾咗一份猪肉片、一份牛脷、两份澳洲牛,但系我一睇见𠮶两盒澳洲牛红白相间分布,肉质纹理模糊,肥瘦无规律,再加上我留意到肥肉间中神奇地会有一两点嘅红肉,咁就好肯定系挤压合成㗎啦 (你唔需要系一个专家,只需要你食不同嘅牛肉多加上又有多年买𩠌下厨嘅经验就自然会识得分辨),其实合成肉通常由两块以上嘅肉黏合系一齐,然后冰冻再进行分割切片。 但系又不得不赞呢间「牛阵」嘅系,当牛肉放入锅煮熟后,澳洲牛竟然整体性良好,无乜分散成好多小块,只系觉得牛味好淡。仲记得多年前去过好几次「牛阵」喺观塘APM嘅分店,当时食物还可以算得上不俗,但估唔到今日嘅「牛阵」都要学埋一啲呃呃骗骗嘅手法,咁样做咪即系赶客。😩😩最可惜有样嘢我做漏咗,就系唔记得影相去证明俾大家睇系真嘅。😮‍💨😮‍💨 不过无论如何,今日餐晏昼饭真系感觉非常唔好。
今日一个人第一次去德福分店「牛阵」食牛
2021-06-21