2014-11-26
粉岭~联和墟其实有好多不错的餐厅,今次我地去食lunch试咗系-联昌街街尾有间叫「特餐。蕃茄汤专门店🍅」餐厅,位置系群记猪手再行前少少(马会隔离)。招牌好直接~蕃。茄。汤🍅!!平时我也喜欢蕃茄汤底,E度主打系蕃茄汤底,当然一定要试下啦!其实佢装潢系西式餐厅格局,环境舒服,不错!其实佢重多款其他野食,见到午餐有个叫芥末汁猪扒都好想试!但都系比较想试下个蕃茄汤底先,于是拣咗~特餐$36(冻饮+$2)!特餐menu配料劲多!(见特餐menu图):我自选拣咗:🔸奶酱厚多士(因招牌沙律已卖晒了!失望😣)🔸配 鸡肉菠萝配炒蛋(可改奄列)🔸鸡翼配南瓜蕃茄汤螺丝粉(可另选秘制胡椒猪骨汤)🔸冻柠茶<<<<<<<<<<<<<<<<🔸>>>>>>>>>>>>>>>🍲 「鸡翼配南瓜蕃茄汤螺丝粉🍅」,先讲下南瓜蕃茄汤味道~~佢不会好似出面一般餐厅,蕃茄汤底好多时比较
特餐menu配料劲多!(见特餐menu图):
我自选拣咗:
🔸奶酱厚多士(因招牌沙律已卖晒了!失望😣)
🔸配 鸡肉菠萝配炒蛋(可改奄列)
🔸鸡翼配南瓜蕃茄汤螺丝粉(可另选秘制胡椒猪骨汤)
🔸冻柠茶
🍲 「鸡翼配南瓜蕃茄汤螺丝粉🍅」,先讲下南瓜蕃茄汤味道~~佢不会好似出面一般餐厅,蕃茄汤底好多时比较酸,E间以蕃茄混合甜甜南瓜出来味道,十分不错㖞!!味道不会太淡或太浓,刚刚好!!螺丝粉吸收晒D汤,加上有D红萝卜及薯仔配料!好味!饱满肥美的鸡翼有三大只,系用卤水方法整的,味道可以,食到尾发现其中一只不太熟,(朋友同店员略为反映),店员之后主动更换另一只给我,看到此店待客态度也不错!
🍗 再看「鸡肉菠萝炒蛋」~这个我自选的奇怪的配搭!个炒蛋好滑!好有蛋味!鸡肉少少㶶㶶地但又嫩滑!配上甜甜的菠萝,几特别!「多士」方面,估唔到E个奶酱厚多士,亦都好味,厚身多士外脆入软,够脆又够热!配上炼奶花生酱,正!
🍹 「冻柠茶」茶味可以,但冰比较多。
总括而言:「特餐」整体不错!店员好有礼貌!待客态度友善!见邻枱个碟炒意粉好香!下次会再来试下!这个南瓜蕃茄汤底,蕃茄迷不妨一试!(不用加一)价钱合理!
尚有午餐/下午茶餐/及其他选择。