2006-02-01
放心, 十几人食完几日都无事, 我先出呢个report既.又到新年, 又系盘菜. 十几人聚餐, 无论事前定善后工夫都好金, 主人家提议盘菜搞掂, 我地都明白同赞成.之不过初一开餐, 到年廿九下昼先话想订/买, 真系考起. 咁岩得咁桥, 果日岩岩有人同我讲起呢间盘菜, 主人家又偏偏住得几近元朗, 打去问又有「现货」, 咁就唔驶再谂啦.不过咁大盘野, 翻热真系几麻烦, 我地最后都系要分两、三次, 都系难逃一.材料都系果d, 蚝豉同冬菇份量几多, 食极都有, 质素仲唔错. 萝卜同腐竹都好腍好入味, 芋头就唔够腍了. 唔少得既仲有鸡、鸭、鱼蛋、猪皮、虾、扣肉等. 讲真我对盆菜无乜研究, 唔知正唔正宗, 但明显赢连锁店果d成条街. 价钱虽然相对贵d ($888 for 12, 仲送红酒一枝, 长城牌......), 但都值既.由于有蝗虫在阵, 本身味道亦唔差, 我地十二个人竟然食晒成盆, 我都系第一次见证到「盆菜一铺清」, 真系难得! 新年快乐!