2022-12-23
如果你问我乌冬定拉面?鸡白汤夹拉面我就成日食啦,估唔到乌冬都有呢味玩法铜锣湾呢间「SOLO UDON」就开正登龙街呢条最旺埸既横街小巷,无论打工仔lunch time想快闪一波定系放工chill住食,我谂Udon都系一个唔错既选择,尤其是佢餐厅既格局玩全自助仲要一人一格,正正岩哂我呢d麻甩佬呀!👇📌U D O N - ▪️ Chicken White Broth Chashu Udon - $98/L▪️ Mentai Kamatama Cold Udon - $98/L▫️ 第一道必试佢地乌龙面,呢个「鸡白汤叉烧乌龙面」鸡白汤做到入口香甜,而叉烧肥瘦适中,咬落口感软绵,而佢地乌龙面系自家制,比平时乌冬硬身少少,咁样反而几弹牙;而「明太子温泉蛋冷鸟龙面」面头温泉蛋同冷乌龙面捞埋一齐食,口感滑溜,加埋明太子做配搭,咸香味十足。📌S N A C K S -▪️ Sakura Ebi Tempura Kakiage - $48▪️ Gillette Tokachi Black Pork Rib Eye - $58▪️ Gillette Shrimp - $35/2pcs▫️ 小食方面我试左个「樱花虾芫茜饼
估唔到乌冬都有呢味玩法铜锣湾呢间「SOLO UDON」
尤其是佢餐厅既格局玩全自助仲要一人一格,
正正岩哂我呢d麻甩佬呀!👇
📌U D O N -
▫️ 第一道必试佢地乌龙面,呢个「鸡白汤叉烧乌龙面」
鸡白汤做到入口香甜,而叉烧肥瘦适中,咬落口感软绵,
而佢地乌龙面系自家制,比平时乌冬硬身少少,
咁样反而几弹牙;而「明太子温泉蛋冷鸟龙面」
面头温泉蛋同冷乌龙面捞埋一齐食,口感滑溜,
加埋明太子做配搭,咸香味十足。
📌S N A C K S -
▪️ Gillette Shrimp - $35/2pcs
▫️ 小食方面我试左个「樱花虾芫茜饼天妇罗」,炸得非常松脆,
而且餐厅自家制,诚意十足,食落仲好够芫茜香,我几钟意;
「吉列十胜黑豚肉眼」就咁睇外层金黄香脆,食落唔会过份油腻,
香口而唔油腻,但同时做到肉质非常软腍肥美,呢个一定要试!
「吉列海虾」一碟两只,即点即炸,入口仲系热辣辣,
外层香脆肉质爽弹,好食。
📌D E S S E R T S -
▪️ Stawberry Cream Cake Can - $48
▪️ Matcha Cream Cake Can - $48
▫️ 呢种cake can既甜品都好特别,分别拣左两种口味包括
「草莓罐装牛乳蛋糕」同埋「抹茶罐装牛乳蛋糕」。
包装好似汽水罐咁,不过透明既,都几cute,
食落个蛋糕质感系几软绵,唔会太甜,唔错。
📌D R I N K S -
▪️ Japanese Kimura Yuzu Flavored Soda - $28
▪️ Japan Kimura Shinshu Apple Soda - $28
▫️ 野饮方面拣左「日本木村柚子风味汽水」、
「日本木村信州苹果汽水」,前者柚子味
够突出,而后者饮落好顺口,淡淡果甜,几清新。