2023-09-03
🏖今日熊妹放假,又撞正B猪都放假㖞!真系岩岩遇著刚刚,咁开心紧系即兴拣间cafe食个lunch chill 下喇!📌旺角区cafe林立,听说近排好多人讲起位于通菜街的一间cafe《GRIND SIZE》,熊妹都唔执输要试下先。📌由一班年轻人主导的《GRIND SIZE》,店员个个都后生仔女,面孔好新鲜。📌店铺以白色同木系为主,感觉好光鲜好舒服。📌「见字饮啡」,睇黎系店铺想带给大家的讯息。💌📌餐牌主要都系大路cafe食物,有沙律、小食、all day breakfast、意粉、汉堡、多士、甜品同唔少得的冲调咖啡。GRIND SIZE Breakfast,$148熊妹黎得咖啡厅,当然唔放过最爱港女因物-all day breakfast。哗!一上枱真系哗哗声!系超大盘超丰富的全日早餐!包括香肠🐷,烟肉🥓,烟三文鱼🐟,蕃茄🍅,茄汁豆🥫,大啡菇🍄,薯饼🥠,炒滑蛋🥚,牛油果🥑,巴马火腿🥩,多士🍞,沙律菜🥗。真系应有尽有,包罗万有!每样食材份量系多架㖞!首先,好少可全日早餐会又有烟肉又有烟三文鱼又有巴拿马火腿,多数只会有其中一两款,证明选料都唔吝啬。烟三文鱼同巴拿马火腿份量唔少,望落去系卷起一团花
📌店铺以白色同木系为主,感觉好光鲜好舒服。
📌「见字饮啡」,睇黎系店铺想带给大家的讯息。💌
📌餐牌主要都系大路cafe食物,有沙律、小食、all day breakfast、意粉、汉堡、多士、 甜品同唔少得的冲调咖啡。
每样食材份量系多架㖞!首先,好少可全日早餐会又有烟肉又有烟三文鱼又有巴拿马火腿,多数只会有其中一两款,证明选料都唔吝啬。烟三文鱼同巴拿马火腿份量唔少,望落去系卷起一团花,摊返开都有好几片,食落去口感正常,唔会有渣,烟肉煎香,肥肉位被煎到收紧哂啲油,食落去好脆口。
牛油果🥑有整整半半个,熟到刚刚好,淡淡嘅牛油果香味,熟到软淋又唔系过熟变黑,食得出一定唔系大陆平价货,选材真系唔轻手。
炒滑蛋🥚份量又好多,今日牛奶炒到滑嘟嘟又有蛋汁,放系多士上面有加上啲咸咸地嘅烟三文鱼或者烟肉或者巴马拿火腿,夹埋一齐食真系好滋味!
唔想食饭类,想叫多个轻食,多士就最好不过啦。
今次牛油果🥑打成蓉,变牛油果酱,先揸喺多士面上,再加一层ricotta 芝士酱,然后面后再铺上两三块大块烟三文鱼,橙橙绿绿,鲜艳的颜色对比🆚,卖相已经好吸睛。👀
牛油果打成蓉变成更易入口,融合埋淡淡的ricotta芝士酱再配合浓烈的咸味烟三文鱼,浓味与淡味的强烈对比令各款食材本身独特的味道更出,合拍得天衣无缝!
最特别的系面头中间放咗几粒咸鱼子,鱼子嘅咸味同烟三文鱼嘅咸味相映成趣,咬落去鱼子汁咇出黎更吊出三文鱼海味,三文鱼加鱼子果然系好合拍的亲子档!
多士厚厚一片,中间有软绵的面包位,唔会好似食硬面包咁难咬。
食完咸食就梗系想食甜食啦!然后再想食咸食就想食甜食,无限loop。🙈
甜品Menu入边有近期最兴起嘅牛角窝夫🥐,唔少得咖啡☕️为主嘅affogato同埋柠檬茶味心太软,熊妹见呢个系店舖推介㖞,就试吓呢个啦!
心太软就食得多啦,众所周知,一般正常版都系用黑朱古力🍫来做馅的,而呢个就正正系冻柠茶味心太软,搞搞新意思,好特别㖞!🤩
再讲味道,难以说出的兴奋,系超浓郁的柠檬茶味道!食得出绝对唔系用简单地一包柠檬茶去调配就出的味道,相信呢个配方都研发了一段时间,先可以令心太软咁出柠檬茶的酸甜🍋又不失茶的味道🍵,系炎热夏天食呢个柠檬茶味心太软感觉格外清新,比起传统黑朱古力更胜一筹,《GRIND SIZE》真系好有心思做菜。💕
心太软旁仲拌上一球青柠雪芭,系炎炎夏日的天气真系好岩食酸酸甜甜又冻冰冰的食物,雪芭入口即溶,味道清新又解渴,冰冰的雪芭连埋热辣辣的熔岩心太软食,冰火交融,绝对系达到甜品的最高境界。🔝
📌整体来讲,《GRIND SIZE》系一班有心有力的年青人努力经营的梦想,闲时可以饮杯咖啡抖抖,又或者食个便餐轻食,感觉都好休闲,能够系旺角区站稳住脚,还冒起头来,真系谈何容易?