2020-03-25
由于香港嘅疫情都仍然严峻,基本上自农历年后都无出过街食嘢,早、晚两餐都喺自家制,而午餐都喺嗌外卖晌公司食。为已为人,尽可能都减少人群接触。今早,就因为工作开系,要早啲返到公司处理,故趁早无乜人嘅时段,一支公晌「Simplylife Landmark」叹番一次早餐,以解解闷气,调节一下心情。由于一清早,真喺客人唔多,大部份嘅都喺买走,少部份堂食客都好自动坐开啲,绝大多数都喺一个人嚟,静静哋睇吓报纸、碌吓手机、食个早餐,所以,感觉都几舒适。小弟就揾咗个近门口位二人枱,一支公慢慢叹。早餐时段,食物嘅选择主要都喺啲烘焙产品及三文治,例如牛角包、丹麦酥、蛋批、比高圈、各式面包、英式松饼、三文治,选择非常多,全放晌玻璃柜里面,卖相十分吸引。虽然唔似啲快餐店咁有啲早餐ABC套餐形式,不过,晌星期一至五,11:00am前,凡购买烘焙产品或三文治,都可以以优惠价配饮品。正就正在唔会只得基本热饮,拣鲜奶咖啡都唔使额外补钱。老实讲,睇住个饼柜,望落个个出品都烘得金黄,色泽闪亮,真喺花多眼乱,唔知拣边款好。都谂咗好一阵子先拣到心水:榛子丹麦酥,再配一杯焦糖鲜奶咖啡。榛子丹麦酥 $16佢哋啲丹麦酥定价都唔贵,目
佢哋啲丹麦酥定价都唔贵,目测都喺$15-$18左右,唔算贵。而拣榛子丹麦酥,除咗因为酥皮嘅烘焙产品难做,好讲手势之外,而榛子酱亦难自己搞,晌出面食好过啦。 睇见外观已感觉好得,件丹麦酥面面放上好多烘过嘅杏仁片,仲洒满糖霜。大口咬落去,层酥皮真喺坚香脆,而且,充满牛油香,加埋啲杏仁片,宁舍有口感;中间嘅榛子酱,榛子味超突出,柔滑芳香得很,绝对喺无得输,极之好食。
不过,杯鲜奶咖啡就有啲失色,本以为以佢哋咁嘅格局,做杯鲜奶咖啡会拉吓花,尤其是当时嘅客人亦唔算多,不过,拉花就欠奉喇。还好嘅喺杯咖啡嘅质素都唔差,醇香,口感平均、顺滑,带点焦糖嘅浓香甜味。 依家正值非常时期,近排仲因为大量留学生回港避疫而引起第二波嘅爆发添,希望人人自律,尽量唔好人群聚集,减少交叉感染嘅机会,要是出街食嘢,最好都喺「自闭」一吓。