2021-01-27 181 浏览
最近有同事💁🏻‍♀️话中环新开左间素食fusion菜觉得唔错推荐比小妹, 于是今日就同朋友去试下😊! 餐厅环境几大, 走大自然风格🌺🌱🌳, 同素食嘅主题几match, 食物方面选择十分多, 除左单点亦有一人或二人套餐可以选择, 而且每个星期一都会转一次餐单! 由于太多款唔知试边样好, 所以我地就点左个二人餐share食🤣!反沙腰果反沙腰果口感酥脆香甜, 味道唔错!麻辣绣球菌蒿笋丝🌶️绣球菌味鲜, 质感爽滑, 非常脆口, 麻辣味几重几开胃!牛油果配青瓜苹果啫喱🥑🥒🍏青苹果啫喱微微冰凉, 带酸酸甜甜嘅味道, 旁边摆有青苹果薄片口感爽脆 , 半生嘅牛油果食落无咁腻, 青瓜切到好薄身, 卷埋成一朵花嘅形状, 入口爆汁而且极清爽, 整体感觉非常清新!特浓磨菇汤🍄🥘磨菇汤入口顺滑, 味道浓郁!鸡油菌竹笙素翅汤汁味道浓郁, 质地浓稠, 由于鸡油菌本身系好吸油, 加埋佢本身嘅菇汁, 所以咬落去好juicy, 素翅口感好像真, 每条都好饱满, 爽口滑溜, 竹笙吸左汤汁精华, 软软绵绵几好味!玫瑰叉烧 叉烧其实系面巾嚟的, 做到外脆内软嘅口感, 叉烧味好香好惹味, 由于面巾本身带有油分所以咬落去嘅时候会有种真

反沙腰果
反沙腰果口感酥脆香甜, 味道唔错!

麻辣绣球菌蒿笋丝🌶️
绣球菌味鲜, 质感爽滑, 非常脆口, 麻辣味几重几开胃!

牛油果配青瓜苹果啫喱🥑🥒🍏

特浓磨菇汤🍄🥘
磨菇汤入口顺滑, 味道浓郁!

鸡油菌竹笙素翅

玫瑰叉烧
叉烧其实系面巾嚟的, 做到外脆内软嘅口感, 叉烧味好香好惹味, 由于面巾本身带有油分所以咬落去嘅时候会有种真·叉烧油脂甘香嘅感觉, 真系做到以假乱真! 沾埋自家制嘅玫瑰酱酸酸甜甜, 味道清新解腻又有另一番风味, 推介☺️!

至尊猴头菇
E道菜其实系素咕噜肉嚟, 食落去一d都唔干, 而且有种好似咬紧脢花肉果种肥瘦相间嘅口感, 做得十分似, 酸酸甜甜好开胃, 旁边仲有梅子酱可以平衡番咕噜肉嘅酸味, 极推介😋!

云耳莲藕BB捞担担面🍜
莲藕BB好爽脆, 咬落去极juicy带微微甜味, 汤汁味道岩岩好, 面质软硬适中!

椰子腰果纯素蛋糕🍰
小妹第一次食纯素蛋糕, 入口质感好软滑, 椰子味几浓, 带微微果仁香, 甜度适中, 而且无死甜嘅味道, 甜而不腻, 做得唔错!

生磨莲子露
莲子露都系小妹第一次试嘅中式糖水, 食落几重莲子味, 香香滑滑, 味道清清地唔太甜!
2021-01-23
  • 鸡油菌竹笙素翅