2024-08-18
一讲到「三点三」,普遍香港人都会想起下午茶,不过,今次唔喺讲下午茶,而喺讲晌青衣城嘅一间茶记「三点三冰室」。因为老友最近由葵芳搬咗去青衣,约佢聚一聚食餐饭,茶记就最啱我哋呢啲麻甩佬,所以,是夜就到访咗呢度。餐厅紧接商场通道,所以,设计比较开放型,晌铺外已经可以一眼睇晒成间餐厅环境。装修简约,一室浅木系,加上柔和灯光,感觉蛮舒服。话时话,虽然只喺闲日一个晚上,但都几旺场,坐满之余仲不断一枱走就一枱入。咁茶记嘅设定间间都差唔多,餐牌、餐具、调味料就放晒喺枱边之下嘅柜桶。讲返啲食物,茶记正就正在多元化,选择方面分左多款系列,包括有点都要食系列、秘方咖哩系列、时时但但系列、焗一焗系列、炒粉饭面系列、少吃多滋味系列及饮品。另外仲有一个底面两页嘅今晚食乜𩠌系列,但睇落全部都喺啲扒餐,定价唔贵,都只喺百零蚊松啲。同时下点餐模式一样,揾侍应落单又得,自行扫二维码慢慢搞亦得,介面清楚显示各个系列,都好易睇。妙齢乳鸽 $62贺一贺老友搬新屋,食番只乳鸽先。果然喺妙龄㖞,因为咬落啲肉质非常之嫩滑细致,而且,炸得外皮甘香脆口唔油腻,就算唔点淮盐都腌得够晒入味,当然点少少就更加咸香啲。二维码落单时可以拣免斩或者
贺一贺老友搬新屋,食番只乳鸽先。果然喺妙龄㖞,因为咬落啲肉质非常之嫩滑细致,而且,炸得外皮甘香脆口唔油腻,就算唔点淮盐都腌得够晒入味,当然点少少就更加咸香啲。二维码落单时可以拣免斩或者一开二,加埋一开四就仲好。
见个名咁搞嘢就试试佢,其实,餐牌都有写喺加入虾羔、虾米同虾球,但查实喺以虾膏炒饭,再加咗樱花虾、虾干同虾球,所以,应该喺「哈哈哈哈」4个哈先啱。个饭炒得几够干身,饭粒分明,又有虾膏嘅咸香,加埋啲樱花虾,非常具口感,虾干同虾球亦都好食。
老友原来都钟意食牛脷,所以,大家都好心水呢一款焗牛脷意粉(可以转饭)。揭起啲牛脷,有4大件之外,仲喺非常厚身,咬落去软腍得嚟又有份爽口感,并有牛脷独特𠮶阵膻味;而啲意粉煮得啱啱好,唔会焗完之后会过腍。另外出面仲有啲卡夫嘅巴马臣芝士可以拎嚟添加落去,咁就更加具芝士香气。 狂牛 +$19
我点个炒饭时有得半价加配饮品,但唔知点解点个意粉嘅时候就无咗呢个优惠选项,都唔理,总之落到单就算,再者,餐牌又真喺无印住有加配优惠。老友胆粗粗试咗杯「狂牛」,喺七喜沟利宾纳,再加入杂果同士多啤梨雪糕,卖相非常之梦幻,佢话饮落味道几唔错㖞,甜甜哋好清爽。 红豆奶茶 $38
小弟就份外喜欢奶茶,拣呢杯奶茶红豆冰,呢个就最啱我喇,可以饮到奶茶,又可以食到红豆冰。虽然红豆嘅份量有少少偏少,但口感又绵又清甜,奶茶嘅茶底几芳香醇厚,入口蛮顺滑,唔错唔错。 原本谂住叫个黑白多士或者红豆西多作为 甜品试试,不过,食完只乳鸽同埋两个主食,老友话好饱吓,就只好留返下次有机会再试。