2022-06-17
近期稍稍多咗嚟「葵广」揾食,其实,都无咩特别原因,只喺咁啱有事高过开嚟,就顺便买买外卖而已。就好似今晚,过到嚟呢边,就入一入「葵广」揾啲平靓正外卖店,其中嘅「阿佳拌面」就曾晌年初帮衬过「西九龙中心」店,觉得真喺平靓正,所以,就晌度买啲外卖返屋企当晚餐。 食物选项,一版睇晒,基本上,大类可分为拌面、面线同小食,数数埋埋,都有成廿多款选择,主食一般几十蚊就有交易,而小食就十零、廿零已可以。 好多小食都喺铺面即烤,所以,传出阵阵肉香。见有唔少客人都喺买串肉肠、鸡卷之类,晌附近即场食,即烘即食,当然比拎返屋企更滋味啦。此外,晌旁边更备有几款调味料,可以自行增添喜好风味。 上次试过佢哋嘅「五香糯米鸡卷」同「乌来烤猪肉肠」,同样觉得出色,故今次都再嗌过,另外,加多款生煎包及两份主食,百松啲蚊已非常丰富。 台南生煎包 $10见佢平平哋只卖$10,咪试吓啰,同上海嘅生煎包好唔同,比较细粒同扁身,不过,味道都唔错,包身带点烟韧,肉馅都几鲜甜。 乌来烤猪肉肠(左)、贵妃烤鸡卷(右)@$22乌来烤猪肉肠上次试咗,因为觉得正,所以翻兜再试,长长嘅猪肉肠,外皮非常香脆,再咬落去充满油香,味道带少少甜,再食都咁「
乌来烤猪肉肠上次试咗,因为觉得正,所以翻兜再试,长长嘅猪肉肠,外皮非常香脆,再咬落去充满油香,味道带少少甜,再食都咁「脂」味。而贵妃烤鸡卷喺手工嘢,将鸡皮卷住啲鸡肉嚟做,唔可以机制,入口外皮香脆而充满油香,里面鸡肉嫩滑!
乌来烤猪肉肠(左)、贵妃烤鸡卷(右)
所谓四品,包括有花枝条、贡肉条、葱鱼条及豆腐,再有啲腌萝卜做伴菜,选上沙茶酱,塞得满满一大盒。当中嘅肉条其实分唔清边样打边样,不过,咬落你就知味道、口感都有所唔同,整体味道唔错,面条口感较软身,但睇唔出食完先觉得个份量都几多。
所谓清心,就喺卤豆腐同卤蛋,不过,卤蛋唔喺普通嘢,而喺卤日本流心蛋,单点要$15只架,蛋黄果真绵滑流心,蛋香味十足,而卤豆腐非常入味,唯一喺今次啲腌萝卜有少少偏咸而已。