2020-01-04 3776 浏览
小弟呢类返写楼工嘅人,一啲餐厅只有闲日下午时段推出嘅优惠,就一向无福消受。不过,今日唔同喇,平安夜有得早放少少,所以,收工就走过嚟上环嘅「Luna Cafe」叹个只有闲日先有嘅下午茶蛋糕套餐,享受一下闲暇嘅时间。加上喺平日,光顾堂食嘅食客唔多,让小弟独个儿更享受自在嘅空间。「Luna」嘅双层芝士蛋糕晌多年前都食过,不过,佢哋嘅Cafe就第一次帮衬。而晌门口,就大大个水牌介绍佢哋嘅下午茶套餐「Cheese Cake Set」($65):任何一款口味嘅Luna北海道双层芝士蛋糕 + 指定嘅冷热饮品,比起散点悭到廿蚊左右。虽然餐厅嘅地边唔大,但因为过咗午市好多,又喺闲日,所以,餐厅内十分宁静,偶尔有一、两客订咗蛋糕嚟取货,真喺嚟堂食嘅,就少之有少,加上装修简约明净,故感觉更舒服。除咗近门口一排对街景嘅窗口位之外,入啲仲有几张面壁位,以及一大张共享大枱。而枱上摆咗盆黄色小花作点缀,令人心情都会唔同啲。走到饼柜前,睇睇有咩款式,除咗一啲恒常款式外,亦有啲期间限定,是日所见,就共有8款口味,小巧精致。所有原材料嚟自北海道,跟足北海道富良野做法,标榜当地风格嘅芝士蛋糕。而枱上,亦有张卡仔,简单介绍一
北海道双层芝士蛋糕
而枱上,亦有张卡仔,简单介绍一下各款芝士蛋糕嘅特点。
经典柠檬芝士蛋糕

其实好几款都喺心水,例如血橙、炭烧咖啡、雪森林朱古力,不过,最后拣咗经典柠檬,只喺想食得清爽少少而已。而蛋糕放晌深蓝色餐碟上,并以糖霜洒上店名Luna及月亮嘅图案,因为Luna就喺意大利文「月亮」之意。
经典柠檬芝士蛋糕
如果细心留意,就睇到蛋糕分为3层,最底层喺薄薄软绵嘅海绵蛋糕,中层就喺浓香细密嘅忌廉芝士,而上层亦占较大份量嘅就喺鲜柠檬果肉混合马士卡邦芝士所做成(注:马士卡邦芝士Mascarpone,我个人较喜欢译为马卡风);因为马士卡邦芝士本身芝士味唔重,故柠檬味非常突出,酸香清新,而且,质感细致柔滑。一口过食晒3层,正所谓双层「芝」味,双倍滋味
鲜奶咖啡

虽然朝早早餐已饮咗杯自家滴漏嘅靓咖啡,但叹下午又点可以唔揾杯咖啡嚟衬吓,鲜奶咖啡更喺小弟至爱。心谂佢哋主力喺卖蛋糕啫,但啲咖啡绝不失礼,个拉花拉得线纹细致,而且,入口好均匀,喺撞奶泡嘅手势同功力,兼且咖啡味醇香细腻
,唔输蚀得过比啲咖啡专门店㖞。
鲜奶咖啡
好难得晌平日可以咁悠闲享受一般下午时光,一边食住蛋糕,一边叹住杯咖啡,仲可以整理吓思绪,谂谂来年嘅旅行大计。
庆祝纪念
圣诞节