2019-05-20
一直都知道莆田系米芝莲餐厅,以为价钱应该唔亲民!点知睇下餐牌,又觉得价钱可以接受㖞!就去试下!今次去咗尖沙咀莆田食,系美丽华二期。装修比较新颖,唔似传统中式食肆。莆田系新加坡嚟既褔建菜,算系众多过江龙中,较好水准嘅一间,平均消费几百蚊。其中,特别系$198两份嘅蛏子餐,有八款口味,款款都吸引,简咗好耐先简到铁板盐焗蛏子同叁芭爆蛏肉。冰浸苦瓜,苦瓜切片冰底上枱,卖相几好,味道少苦有甘,配蜜糖食几清新。铁板盐焗蛏子,用左超热热的铁板上菜,满满既粗盐底,上面放上蛏子,蛏子有用盐烤过既,用手打开蛏子壳,里面仲有蒸汽喷出,蛏子烤过仲好有水份,食落几清甜,咸度刚刚好,份量足够,食到我停唔到手。🤤叁芭爆蛏肉,蛏子既第二种做法,酱爆加韭菜丝,一般大排档炒法,比盐烤多水份,多左层酱汁味,送饭几好。莆田荔枝肉,其实就系咕噜肉,荔枝酱汁酸甜味香、肉汁滋润鲜美。扁肉汤偏重口味,不过都胜在无咩油,扁肉好似小型鱼皮饺,皮又薄又有咬口。兴化炒米粉,米粉劲幼,系普通米粉既4分1,口感特别,好干身,配料有碎肉、花生、紫菜、葱,紫菜炒过好香口,米粉味道比较清淡,加咗配料味道即系提升晒。最后要提一提,我好喜欢饮茶,莆田用嘅
最后要提一提,我好喜欢饮茶,莆田用嘅系菊花杞子茶。仲用茶包袋好。菊花味好清香。