2018-03-31 88 浏览
爸妈去咗台湾旅行,我地几姐弟当然要自行觅食。虽然我地都好钟意日本野,但因为呢排真系食得太多啦; 所以我地决定食番啲好耐都无试过嘅野 -- 「蚝门盛宴」我地上网睇到唔少网民推介一间名叫<<Season Plus>>嘅餐厅。因为佢嘅生蚝非常驰名,唔少游客都唔介意长途跋涉,攀上几段楼梯,黎到呢个世外丛林......由大门行入餐厅,我地见到唔少青翠树木。月色,绿林,我地尚算体会何谓「岁月静好 现世安稳」。为咗欣赏静谧夜色,我同弟妹都一致决定坐系outdoor 嘅一张西式餐枱度。抬头一望,簷篷挂满大小不一嘅星星,真系闪爆全场。入座啦! 枱櫈同一系列摆设都好有欧陆风味啊!打开餐牌,我地又经历一番「内心格斗」。好彩,我地一早就锁定要劲食生蚝!事不宜迟,我地一口气order左3款生蚝-- 分别系: 南非生蚝No.1,法国Gillardeau No.0,同埋Irish Rock No. 00 各三只。南非个种生蚝每只只系HK$29;另外两款就HK$39一只,真系好抵食啊!无知嘅我一开始以为"No.0"或者 "No.1",只系餐牌上一个简单编号。点知,一问之下,我先知道呢

抬头一望,簷篷挂满大小不一嘅星星,真系闪爆全场。

入座啦! 枱櫈同一系列摆设都好有欧陆风味啊!

,同埋Irish Rock No. 00 各三只。

无知嘅我一开始以为"No.0"或者 "No.1",只系餐牌上一个简单编号。点知,一问之下,我先知道呢个号码,系引证左每款生蚝嘅年龄。
法国Gillardeau No.0

法国Gillardeau No.0 $39/只
3款生蚝当中,我个人最钟意源自法国嘅Gillardeau No.0。

呢款生蚝相当肥美,唔单止带有浓郁嘅海水咸味,质厚嘅蚝肉更加富有弹性,食落口别有一番滋味。

妹妹话,佢甚至食到一股淡淡嘅鲜果味添。

味道如此清新,难怪佢一直堪称为「生蚝界嘅劳斯●莱斯」啦!

白酒

食完3款生蚝之后,我地又忍唔住叫多set <<一人生蚝套餐>>。

5只中型size生蚝,加埋杯黎自阿根廷嘅香醇白酒,成个set 都只系$99,真系物超所值。

意大利肉酱千层面

意大利肉酱千层面 HK$128

食咗咁多生蚝,点都要点番个正餐食下。
弟妹都好钟意千层面,所以我地就叫左个意大利肉酱千层面。结果当然无令我地失望啦!

香浓肉酱配上浓郁芝士,令成个面条增添唔少口感。虽然我个人唔太钟意乳酪制品,但对于呢款千层面,都系忍唔住畀个LIKE呀!

柚子蜜

热柚子蜜 HK$28

食咗咁多好野,我就决定叫番杯热饮暖胃。
热柚子蜜酸酸甜甜,止渴生津,真系好适合作为春夏交替嘅养生之品呀!
捧在手里,暖在心里!

如果日后有朋友想食价廉物美嘅生蚝宴,我一定会推荐呢间餐厅姐~😍
2018-03-27
法国Gillardeau No.0