2022-11-23
食生蚝第一件事 你会做咩?一定系拎起酒杯先咖啦,啤酒?唔系挂…红酒?唔系好夹㖞…香槟得啦挂?我个人麻麻,咁姐系白酒啦,一杯?太睇小我啦挂,开够成枝,慢慢队,基本野黎姐,一啖生蚝一啖酒,食蚝都有节奏,So HERE I go!👇📌Oyster Platter - ▪️ Ostra Regal - ▫️ 黎得呢到唔系唔开蚝呀麻?今晚嗌左一打法国「Ostra Regal」,果然有惊喜,生蚝够新鲜,size黎讲中规中矩,食落海水味浓厚,口感嫩滑带少少弹性,可以配搭tabasco或者柠汁可以带出更鲜甜味道,不过我都系钟意就咁一啖蚝一啖酒多d。📌Wine - ▪️ San Valley Chardonnay 2022 - 750ml▫️ 有蚝无可能无白酒啦,我就整左枝好易入口既智利San Valley San Valley,色泽睇落色泽亮丽,饮落果味非常重,配搭生蚝或者海鲜都系最夹,建议唔钟意太dry既朋友可以一试。📌Home-made Pizza - ▪️ Signature Parma Ham Pizza - ▫️ 主食方面嗌左个「招牌巴马火腿手工薄饼」,parma ham份量够多,食落香浓软滑,pizz
啤酒?唔系挂…红酒?唔系好夹㖞…香槟得啦挂?我个人麻麻,
咁姐系白酒啦,一杯?太睇小我啦挂,开够成枝,
慢慢队,基本野黎姐,一啖生蚝一啖酒,
食蚝都有节奏,So HERE I go!👇
📌Oyster Platter -
▪️ Ostra Regal -
口感嫩滑带少少弹性,可以配搭tabasco或者柠汁可以
带出更鲜甜味道,不过我都系钟意就咁一啖蚝一啖酒多d。
📌Wine -
▫️ 有蚝无可能无白酒啦,我就整左枝好易入口既智利
非常重,配搭生蚝或者海鲜都系最夹,
建议唔钟意太dry既朋友可以一试。
📌Home-made Pizza -
▫️ 主食方面嗌左个「招牌巴马火腿手工薄饼」,
parma ham份量够多,食落香浓软滑,pizza焗得
够哂脆口薄身,配搭面头既芝士,层次非常丰富,
加埋水蜜桃减腻功效,整体相当好食。
📌Hand-made Pasta -
▪️ Spaghetti Aglio Olio e Peperoncini -
▫️ 最后试埋个「香蒜榄油辣椒意粉」,上到枱就咁闻阵阵香味,
蒜香加埋少少辣劲,愈食愈开胃,意粉咬落几弹牙,
榄油果种味道真系令你齿颊留香。