2024-05-27
我成日听到人讲,唔明点解d人咁钟意饮酒,酒有咩好饮呀,一系苦一系酸,点入得口…我真系笑而不语。作为一个专业既酒精达人,我只能够讲,一定要配适当既野食,酒先发挥到佢最大作用,尤其是生蚝呢类食物,只要揾到岩既白酒或香槟,果刻味蕾彷佛直达天国…👇🏻📌O Y S T E R -▪️ Saldanha · Bay - $50/pcs▫️ 黎得呢到一定要试试D蚝先咖啦,佢地产地选择都几多,我就拣左只来自南非既「Saldanha Bay」, 食落肉质肥美,属于较鲜甜果种,适逢佢地做紧生蚝优惠,逢一至六,下午12点至2点,晚上5点半至7点,每只仅售$28,配搭白酒或者生啤一样咁正,性价比之选!📌S T A R T E R -▪️ Escargot in Parsley herbs butted - $168▫️ 前菜就试左个「法式香草·牛油焗田螺」,田螺份量绝对唔姑寒,食落肉质烟韧有咬口,满满既牛油香够突出,加上底部薯蓉焗到相当腍身,滑不溜口,值得一试。📌M A I N - ▪️ Oven Roasted Spring Chicken w/ Pan Fried New Potatoes Mixed Vegeta
我只能够讲,一定要配适当既野食,酒先发挥到佢最大作用,
📌O Y S T E R -
Saldanha Bay
▪️ Saldanha · Bay - $50/pcs
Saldanha Bay
每只仅售$28,配搭白酒或者生啤一样咁正,性价比之选!
📌S T A R T E R -
Escargot in Parsley herbs butter
食落肉质烟韧有咬口,满满既牛油香够突出,加上底部薯蓉
焗到相当腍身,滑不溜口,值得一试。
📌M A I N -
▪️ Oven Roasted Spring Chicken w/ Pan Fried New Potatoes Mixed Vegetable - $328
▫️ 主菜方面试左个人气招牌「火焰烤焗春鸡配什菜新薯」,系上枱果刻,
chef帮我地淋上橙酒,再用火烧到春鸡表面带少少脆口,
而里面保持到相当juicy,加上酒香十足,真系几好食;
而且仲有一系列配菜包括粟米、红萝卜、翠玉瓜、鸡髀菇、南瓜、新薯,够哂饱肚。
📌P A S T A -
▪️ Carbonara · Fettuccine - $168
Carbonara · Fettuccine
▪️ Aglio De Olio - $158
Aglio De Olio
▫️ 另外嗌多两个意粉送下酒,呢个「烟肉蛋汁·宽扁面」食到浓郁蛋香,
宽扁面好有咬口,加埋烟肉既香味,层次份外丰富;
Aglio De Olio
「香蒜榄油·干茄椒·意式细面条」蒜片煎得够香口,面条满满既橄榄油香味,
加埋干茄椒既配搭,成件事完全无违感,呢个超钟意。
Carbonara · Fettuccine