昨晚经过九龙城,见到开咗间小巧嘅新餐厅,食西班牙菜 + 日本串烧,好特别,装修又几warm,餐牌又唔系好贵,所以入去试下,结果都有啲惊喜。💖💖💖餐厅叫The Junction HK,应该因为位置喺Junction Road (联合道)而起嘅。餐厅招牌放得好高,但西班牙教堂瑰丽窗户 + 西班牙出名斗牛嘅牛角,应该好容易认得间餐厅。门口有几张高凳,饮住酒坐喺外面吹水,都几正😄西班牙教堂瑰丽窗户,招牌打卡位😆气氛都唔错😉我哋叫咗西班牙水果酒Sangria,呢间加咗外国人喜欢嘅肉桂味;如果唔钟意肉桂味,可以试下同餐厅预先讲声。朋友唔方便饮酒,叫咗杯洛神花茶,颜色同我哋Sangria好衬。洛神花茶一般都好酸,朋友同餐厅讲唔想咁酸,餐厅又特别帮佢调较,抵赞👍餐厅有48个月嘅手切黑毛猪火腿,正😘!呢间提供嘅系Jamon,即后腿,后腿比前腿贵好多同好食好多,质感醇厚,鲜甜啲,唔会死咸 😍😍😍食西班牙餐紧系要试多啲tapas啦,叫咗几款都好好味😋!炸鸡块配自家制Junction Style酱汁又真系几惹味,炸鸡块啲肉质好鲜嫩,好juicy,如果炸果度少啲啲油仲正😉再嚟一个tapas就系西班牙炸丸配白毛猪

门口有几张高凳,饮住酒坐喺外面吹水,都几正😄

西班牙教堂瑰丽窗户,招牌打卡位😆

气氛都唔错😉

西班牙水果酒Sangria +洛神花茶

西班牙手切黑毛猪火腿(48个月)

炸鸡块配自家特制酱汁

再嚟一个tapas就系西班牙炸丸配白毛猪火腿肉。我想话个炸丸真系好好味😍,里面应该系薯蓉,好轻好软好creamy,加咗少少白毛猪火腿肉碎,炸丸上面再有几片细细嘅白毛猪火腿,即刻矜贵晒😆
西部班牙炸丸配西班牙白毛猪火腿肉

因为想食多啲西班牙嘢,所以只点一款日本串烧。由于本人极爱烧牛舌,所以点咗个厚切牛舌。哗,点知好食到不得了😍,充满牛香味,烧得啱啱好,里面非常软滑,真心比好多日本餐厅出色!👍👍👍
厚切牛舌串烧

点咗好多肉,所以特别点一客海盬炒西班牙小青椒中和下。哗,啲青椒好大只呀,又系好好味😋😋😋
海盐炒西班牙小青椒

终于到期待已久嘅西班牙烧乳猪上场,我哋叫咗个细portion,真系好食到舐舐脷,早知喊份大portion。乳猪皮松脆,乳猪肉松软juicy😍😍😍,仲配埋特别嘅辣椒酱汁,真系食指大动😄😄😄 其实我哋有得食真系好彩,因为餐牌讲明要预订㗎。
(细份)西班牙乳猪配皮奎洛红辣椒酱汁

最后一款系西班牙海鲜饭,同平时好大个平底锅好湿嘅海鲜饭兼要好多个人share嘅版本唔同。呢款份量同材料都轻巧些,啱2-4人浅尝,但系味道好好,海鲜新鲜,饭吸饱海鲜味都仲可以较干身,唔会湿立立,我钟意,仲可以食到米心里面较硬嘅口感。😋😋😋
西班牙海鲜饭

呢间餐厅细细间,坐20人左右,好适合包场。餐牌食物选择唔多,不过贵精不贵多,应该全部系佢哋嘅撚手菜式。因为唔计串烧,我哋都点咗六、七成餐牌嘅食物,样样都好好味,连日式嘅烧牛舌都顶呱呱😋😋😋,似乎烧炸炒呢啲香口嘢系佢哋强项。佢哋服务好好,窝心体贴👍👍👍。欣赏呢间特色小店,真心值得推介!💖💖💖

2023-04-21
西班牙水果酒Sangria +洛神花茶
西班牙手切黑毛猪火腿(48个月)
炸鸡块配自家特制酱汁
西部班牙炸丸配西班牙白毛猪火腿肉