2021-01-25
死做烂做似只狗,比人骂仲要开口笑。唔通真系好似黎生咁,我既诉求就系返工咩?我要摆脱做一只打工奴,人生既意义就系取决于如何平衡生活质素,首先要摆脱返工既节奏,我决定系中环「珺 · EMERALD」展开素食概念,唔需要再记住听日份project几时交,唔需要放工再听老世电话,呢一刻我要感受最真实既我!👇📌Lunch · For · Two - $428♦️A p p e t i z e r -▪ Vegan Cheese & Tomato Balsamic Pearl -▫ 纯素者必爱呢个「素芝士·蕃茄·黑醋珍珠」,佢地用既食材都系非常新鲜,素芝士完全唔腻,配搭黑醋腌制过既珍珠,食落特别甘香;而蕃茄额外增添一份清甜感,作为前菜认真唔错。▪ Cauliflower Mushroom · Lettuce Shreds · Sichuan Spicy Sauce -▫ 当然要必试菇王之王之称既「麻辣绣球菌·莴荀丝」啦,呢种菌本身味道唔算突出,所以配搭麻辣就最好不过;加埋口感爽脆既莴荀丝,两者一拍即合,惹味得黎绝对令人一试难忘。♦️S o u p -▪ Wild · Mushrooms Soup -▫
再听老世电话,呢一刻我要感受最真实既我!👇
📌Lunch · For · Two - $428
♦️A p p e t i z e r -
▫ 纯素者必爱呢个「素芝士·蕃茄·黑醋珍珠」,佢地用既食材
都系非常新鲜,素芝士完全唔腻,配搭黑醋腌制过既珍珠,
食落特别甘香;而蕃茄额外增添一份清甜感,
作为前菜认真唔错。
两者一拍即合,惹味得黎绝对令人一试难忘。
♦️S o u p -
▪ Wild · Mushrooms Soup -
▫ 呢个「特浓·蘑菇汤」认真重量级,一入口已经感受到相当浓郁既
蘑菇香,完全唔需要额外调味;旁边有一小块多士比你点一点汤底,
食落淡而无味既面包瞬即充满口感,正!
▪ Chanterelles Bamboo · Fungus Vegetarian Shark Fin -
▫ 平时较少食素既我都系第一试呢个「鸡油菌·竹笙素翅」,就咁睇
卖相同真翅感觉好似,成个个素翅认真足料,鸡油菌咸香到位,
加上竹笙啖啖滋味有咬口,值得一试。
♦️M a i n -
▪ Rose Barbecue Pork -
▫ 几何乱真既「玫瑰·叉烧」,话明素叉烧就当然唔系真系肉啦,
其实系由大豆面筋制成,食落味道同口感同真叉烧无乜分别。
另一样要赞既系个有机玫瑰果酱,令整体感觉完全不腻。
▪ Herbal Qianshi · Chinese Pearl Barley · Lily Bulb · Vegatable in Soup -
▫ 对肠胃甚有益处既「药膳鸡头米·薏米百合·浸时蔬」作为主菜
认真够睇头,底层铺满新鲜既豆苗,面头连埋薏米、百合、
鸡头米,清新健康,口感增添不少。
▪ Stir Fried Rice Noodle · XO Sauce · Procini Mushroom -
▫ 最后一道主菜「XO酱牛肝菌·炆新竹米粉」系我最钟意,事关大厨
将牛肝菌加入XO酱一齐炒,入口非常浓厚;而每条新竹米粉沾满
酱汁既精华,带少少辣劲得黎特别好食,够哂惹味!
♦️D e s s e r t - (+$30 for each)
▪ Deep Fried Oat Milk -
▫ 最后甜品环节惊喜十足,大厨将「脆皮·燕麦奶」控制火侯相当出色,
将里面既燕麦奶炸得岩岩好;表面金黄香脆而里面Keep到腍身又顺滑,
配埋芒果汁可以话锦上添花!
▪ Lotus Seeds · Sweet Soup -
▫ 另一甜品「生磨·莲子露」口感香甜幼滑,
而且里面食到啖啖莲子肉,生磨果然先够经典。