2021-04-14 1934 浏览
小弟细过晌石硖尾邨长大,虽然,依家搬离咗多年,但屋企人仲住晌度,所以,一年都有三几次过嚟。今日,就仲更加晌南山邨、大坑东邨、大坑西邨兜个大圈缅怀吓,因为,中学就晌大坑东读书,睇到变化咗好多。嚟到南山邨嘅「冬菇亭」,就想起中学放饭时过嚟食车仔面,不过,今次就无晌「冬菇亭」度食,天气热嘛,而喺落咗下面街市旁嘅「一茗堂」(Casa Kitchen),喺老友推介嘅小店。 其实餐厅所在嘅位置都颇为隐蔽,不过,话晒都曾经晌南山邨打滚多年,所以,唔难揾到。而入到餐厅,又好似走进另一空间,你唔会想像到出面喺个传统屋邨街市仔。餐厅内部就无话过多装修,都喺简约平实,然而,楼底特高,又有一边喺落地大玻璃,所以,空间感强。 餐厅尾嘅一角,放咗啲冷热清水、调味料,喺以自助形式自由取用。而餐具则放晒晌枱上嘅小藤篮,有餐布冚住,感觉会卫生啲,午市主要都喺以套餐为主,由A到J共有10款选择,已包餐汤或田园沙律及几款指定饮品,定价$58-$89,此外,仲有啲加配、转饮品优惠,最正喺全日都无加一嘛,店员就话餐牌每两星期转一次,最有趣喺呢度剔完纸仔,晌近门口嘅柜枱落单、俾钱,之后等送嘢食嚟,剔纸仔就可以减少口述嘅错误。 手
。
手打蕃茄汤

我哋两公婆,最好就一个要汤,一个要沙律,咁就两样都试晒。是日餐汤喺手打蕃茄汤,要强调一点,佢唔喺忌廉汤,所以,质感唔会太厚身,但超浓郁,蕃茄嘅香味酸香鲜活,好啱我老婆口味。
田园沙律

喺简简单单嘅沙律菜加啲车厘茄,再淋上油醋,啲意大利醋颇香醇,啲沙律菜亦都好新鲜爽脆。
田园沙律
柚子汁鲜虾杂菜沙律 $58

老婆想食得轻盈嘅,所以,拣咗一道沙律作主菜,估唔到都好大份吓,而且,色彩缤纷,还加咗啲樱桃萝卜,并伴有一片自家制酸种面包。啲沙律菜好鲜爽,个柚子汁亦好清新,柚子味极为突出,而鲜虾都香煎过,质感爽弹,片面包边位好脆口,咬落有柔韧感,微微酸,有个性。
柚子汁鲜虾杂菜沙律
纽西兰肉眼牛扒 $89

纽西兰嘅肉眼一向都具质素,虽然无标明几多安士,但睇落都厚身大份,仲配埋薯条、原粒烧蒜头、炒洋葱伴红酒汁,卖相已好有档次。先讲讲主角肉眼,要5乘熟,但感觉已接近7乘,还好喺肉质都仲保持到软腍,而且,好有肉香,个红酒汁亦好出色;薯条较粗身,但极之香脆,唔油腻,有惊喜,原粒烧蒜头唔喺咩新奇嘢,但唔喺家家餐厅愿意做,烧过蒜头粉腍且宁舍香。
水果茶

虽然只喺简单嘅水果茶,但底幽香,入口确有阵阵水果嘅果香味,再放入半片橙肉,靓仔晒啦。
水果茶
即磨咖啡

食西餐,叹杯即磨咖啡就最好不过,加上见到有啲特色甜品,就更要揾杯咖啡嚟衬一衬。咖啡本身都几香,伴上嘅牛奶亦已经预热咗,见到啲细节位都唔「马虎」。
即磨咖啡
餐牌都有写+$15可配是日跟餐甜品,而今日可选嘅都喺啲奶冻,反而,近门口有个冻柜,摆放咗数款甜挞,卖相几吸引,原来,都只喺+$20就可以加配,平常呢啲甜挞出面啲咖啡店卖到$30、$40蚊件,依家只需$20
,更加值得一试。
热情果芒果挞 +$20

外观坚有埋啲热情果籽,挞壳较厚,但都算松化,而鲜黄嘅馅心,唔单止富有热情果及芒果嘅香味,而且,两者都好平衡,无过边个抢边个,当中,清甜香味中又渗出微微酸香,感觉清爽。唯一挑剔位喺个人觉得雪得稍稍过冻,否则,馅心更柔滑。
热情果芒果挞
临走见门口摆咗啲到会单张,见定价都唔贵,既然堂食都有水准,到会应该都唔差得去边,顺手攞张睇门口。
呢餐「晏仔」,无论餐汤、主菜、甜品都有啲惊喜,尤其呢个价钱,而有咁嘅质素,的确性价比高,果然无介绍错
柚子汁鲜虾杂菜沙律
热情果芒果挞