2022-05-05
隐身在上环海味街的蚝吧店,门面超级低调,好易就会错过左餐厅,进门好有食fine dining既感觉☺️墙身画作、照片、摆设都好有特色,除左食蚝,呢到lunch set仲有红虾意粉、肉眼扒、牛肉丼都有,配一份沙律或汤,连一杯汽水🦪是日生蚝|7.5/10叫左6只唔同款式生蚝,口味由淡至浓开始食,我比较喜欢Boomer Bay呢款🥰肉质饱满脆身,味道虽然淡身但蘸上少少红酒醋很突出到蚝鲜甜味,而Ostra Regal 蚝味比较悠长,海水咸味会再出一点👍🏻🥩美国顶级肉眼扒配季节蔬菜及烧汁|$298|8.5/10叫左medium rare,烹调得刚刚好😋切时已经感觉到好软腍,唔多血水流出,肉汁保持系肉内,牛味浓香且嫩滑,仲有薯泥同焗蔬菜🍝西班牙红虾带子意大利面配龙虾汁|$178|7.5/10意大利面好挂汁,啖啖龙虾味道,好浓郁,带子两边煎至焦黄,但中间仲有软嫩🤤不过红虾比较失色,如果再爽弹一点会更好
🦪是日生蚝|7.5/10
🥩美国顶级肉眼扒配季节蔬菜及烧汁|$298|8.5/10