2023-02-23
平常食韩式炸鸡,每个人无一二百蚊都落唔到楼,但早前搭天星过尖沙咀时,晌中环天星码头就见到有一档韩式炸鸡专门店「CHIMAC」,二人套餐只喺卖150蚊左右咋,已经包好多嘢食,堂食外卖都可以,真喺超抵。 一边喺厨房、落单、取餐嘅地方,另一边喺堂食用餐区,座位唔多,一眼睇晒得12个。我见有啲人外卖,拎落下面海滨啲位度食,如果唔喺今晚稍为大风啲,我都会咁做,因为响下面,附送成个维多利亚港180度景观,高级餐厅都未必有咁靓景呀,哈哈! 柜位上面就有几个巨型电子餐牌,亦可以问店员拎个实体餐牌埋位慢慢睇,佢哋嘅炸鸡有好多口味选择,亦有分无骨、有骨,此外,仲有多款韩式主食、升级优惠等等。 另外,就喺一系列2、3、4人韩式炸鸡盒套餐,包咗炸鸡、小食、迷你饭、饮品,着实喺划算之选。全部炸鸡都喺新鲜即做,所以,等候需时,故此,落单后有个传呼器俾你,做好之后就会发出叫声提你埋去拎,大概等10分钟左右就有得食。二人特攻炸鸡盒 $158我哋就拣咗个二人炸鸡餐,选炸鸡腿肉就$158,如果选有骨炸鸡就$178,个人就觉得炸鸡腿肉好似抵啲,一来定价平少少,二来鸡腿肉啖啖肉,炸鸡一款喺指定嘅原味,另一款就选蜂蜜焦糖味;小
我哋就拣咗个二人炸鸡餐,选炸鸡腿肉就$158,如果选有骨炸鸡就$178,个人就觉得炸鸡腿肉好似抵啲,一来定价平少少,二来鸡腿肉啖啖肉,炸鸡一款喺指定嘅原味,另一款就选蜂蜜焦糖味;小食方面,最韩风都喺炸紫菜卷同鱼糕串,再加埋两客迷你饭,饮品就简简单单要可口可乐,衬晒食炸鸡,否则,亦可以加钱转其他嘢食。
二人特攻炸鸡盒
因为所有嘢都喺即叫即做,加上我哋喺堂食,所以,紫菜卷拎上手热焫焫,咬落脆口唔在讲,而且,亦唔油腻,里面卷住好多粉丝,甚具口感。如果攞走食,相信就会大打折扣。
睇韩剧时,见啲人好钟意晌街边小贩档食鱼糕串,仲要非常之大串,好似我哋晌街边笃鱼蛋咁。一客4串,每串笃住4块,份量无欺场,咬落弹牙得嚟又带点烟韧,简单淋咗啲韩式酱油,食味唔错。
鱼糕串
多款迷你饭供选择,款款都甚具韩风,呢个猪肉饭绝对喺值得一试,唔喺普通肉片,而喺用上五花腩,大大片,煎得香口,富油香,夹埋泡菜一齐食,味道一流,不过,啲泡菜辣劲几强,入口包醒神。
泡菜猪肉饭
比较深入认识韩式粉丝,都喺睇咗韩国综艺「尹食堂」。讲番啲粉丝,佢哋嘅粉丝比较粗,有啲似米线咁,但就透明啡,里面拌有好多料,甘笋丝、冬菇、椰菜、白芝麻……等等,粉丝烟烟韧韧且索满汁,唔错喔。
每篮炸鸡都有成6件,件件都有番咁上下大细,即炸即喺即炸,入口仲喺好熨热,但就特别甘香,外层宁舍脆口,而且,果然喺鸡腿肉,加上啲鸡嘅皮下脂肪少,真喺食落一啲都唔油腻,肉质更喺颇为嫩滑。
同样都喺一客有6,呢款口味真喺超推荐,淋上嘅蜂蜜焦糖酱味道清甜得嚟,又渗出阵阵焦糖香,好有个性,钟意食焦糖嘅客人真喺唔好错过,小弟正正喺焦糖粉丝,所以特别钟意,加上无骨嘅鸡腿肉,又嫩又滑,就更加啖啖肉、啖啖滋味。
蜂蜜焦糖炸鸡