2020-02-03 3073 浏览
虽然喺嚟食西餐、薄饼,其实,呢餐喺团年饭嚟,约咗细佬妹,加埋老婆,一行4人,唔食中菜,拣咗西餐,都喺想带佢哋试吓唔同嘅嘢。最后拣咗「朗豪坊」嘅「Zero」,一来贪佢位置中间,就到晒我哋咁多人;二来有里数储吓,仲专登拣星期一,双倍里数嘛!餐厅位处商场近顶层,搭星际扶手电梯快过等一般电梯,唔使层层停。而餐厅采半开放形式,所以,一眼就望晒成间餐厅嘅格局。里面装饰都带点格调,以黑色为主调,配以柔和灯光。我哋则被安排紧贴商场嘅一排4人枱,好嘅就环境光猛啲,对我影相都好啲,唔好嘅就喺总有人晌旁边经过,你唔去刻意留意啲商场客,其实都无乜嘢嘅。刀叉、餐碟、纸巾早已放晌枱上,而枱面喺揾白磁砖砌成,望落都好干净整洁,对餐厅而言,就极之方便打理。「Zero」主打喺薄饼,所以,头两版就喺唔同款式嘅薄饼选项,此外,就仲可以DIY,由酱料、芝士口味,以至配料,都可以随心所欲。而且,酱料、芝士、配料都有好多选择。薄饼以外,就仲有头盘、沙律、主菜、意大利面、意大利饭及甜品,所以,都唔使担心无选择。饮品方面,有一系列酒精、鸡尾酒特饮,咁都仲有啲生啤呀,烈酒呀、苹果酒呀、红白餐酒之类。唔饮得酒嘅都无问题,亦有一系列非酒精
饮品方面,有一系列酒精、鸡尾酒特饮,咁都仲有啲生啤呀,烈酒呀、苹果酒呀、红白餐酒之类。唔饮得酒嘅都无问题,亦有一系列非酒精特饮、沙冰、果汁、汽水及啡茶。
朱古力Oreo $42

细佬拣咗杯朱古力,大大杯兼喷满忌廉,佢话先饮一啖,啲朱古力味都几浓郁;再搅匀啲忌廉,再饮落去就觉得好滑溜,整体感觉唔错。餐厅采用纸饮管,够环保。
朱古力Oreo
脱脂乳酪沙冰 $42

我就喜欢乳酪系嘅饮品,所以,拣咗呢款脱脂乳酪沙冰,要芒果配热情果口味。入口当然好爽快,味道酸酸甜甜,以芒果味较主导,配薄饼同浓味嘢就好夹。美中不足之处喺沙冰打得唔够柔细,饮落仲有好多冰粒感。
脱脂乳酪沙冰
杂锦拼盘 $198

我哋有得4个人,费事谂嚟谂去,就选个拼盘一了百了唔使烦。拼盘包括5款小食:丹麦酥多士、照烧汁芝士肉丸串烧、伊比利亚火腿炸薯丸、墨西哥辣椒蜜饯鸡翼及炸大虾与狮子唐辛子。最大亮点喺以摩天轮形式登场,够晒浮夸,摆到上枱,其实都几挜位,哈哈!
杂锦拼盘
丹麦酥多士

睇落以为喺啲普通方包条,其实喺丹麦多士,所以,食落外皮会更酥香,包身亦特别富牛油香气。个拼盘伴有4款酱,但侍应就无乜点介绍,正正有两款喺牛奶同花生酱,啱晒点多士。
丹麦酥多士
照烧汁芝士肉丸串烧

啲肉丸又几正,肉质唔会太粗嚡、太杂,芝士感就唔喺太强,反而,涂上照烧汁,又洒上木鱼碎,喺几正。挑剔位喺嚟到唔够热,只喺微暖。
照烧汁芝士肉丸串烧
伊比利亚火腿炸薯丸

炸薯丸当然喺普通嘢,不过,加咗啲伊比利亚火腿就唔同晒,但又唔好太大期望,火眼粒粒就唔喺好多,但薯丸就非常软滑。
墨西哥辣椒蜜饯鸡翼

唔喺讲笑,都几辣吓,够晒刺激,所以,颇为惹味,有少少蜜糖香,所以,确喺几好食。
炸大虾与狮子唐辛子

个小食名真喺咁写,问番「狮子唐辛子」喺乜?其实喺七味粉烧青椒仔。啲炸虾唔喺好大只,炸得嚟又比较油;反而啲青椒仔几好食,香口唔辣。
炸大虾与狮子唐辛子
烧猪肋骨 $228

细佬妹比较少食西式嘢,故今次除食薄饼,就点一客猪肋骨。我就几钟意佢哋嘅处理手法,虽然唔及一大条过猪肋骨咁有睇头,但分好晒一条条,就方便咗大家好多。此外,伴上大旺3脆炸薯条,正呀喂!
烧猪肋骨
至于啲肋骨,肉质烧得好软腍,啲骨唔黐肉,个酱汁又浓又正,洒上黑白芝麻,点缀又好睇,味道又再丰富啲,大家都赞赏呢道菜式。
完美配搭薄饼 $138

叫得拼盘就知我哋喺懒人,唔多想谂,所以,虽然薄饼可以DIY,完全由自己组合,但我哋都喺晌6款预设嘅薄饼中拣其中款,就喺呢款「完美配搭薄饼」(Mix & Match Pizza)。
完美配搭薄饼
餐牌已列明所有材料,10.5吋嘅薄饼包括有带烟熏味烟芝士、烤鸭、蒲烧鳗鱼、意大利烟肉、蘑菇及干蕃茄,再撒下大量芝麻菜。睇外观就知用料十足,保证啖喺都有鱼有肉,而且,加咗鳗鱼、意大利烟肉,甚具油香,果真「完美配搭」。
完美配搭薄饼
慢煮八爪鱼亚枝竹炒意式米面 $128

细妹见到呢一款「意式米面」(其实喺做成米粒型嘅意大利粉),就甚感兴趣,小弟就曾经晌其他意大餐厅试过,有种明明喺「米」,但食落有啲咬口嘅意粉感觉,口感喺几过瘾,所以,点一客俾佢哋体验吓。
慢煮八爪鱼亚枝竹炒意式米面
出嚟个卖相有啲似中式嘅干牛河嘅炒饭版,其实,味道都有啲似,主要喺以豉油去炒,加入咗啲八爪鱼同亚枝竹。细妹第一次试就觉得好得意,味道都几香,之但喺,绝对喺过咸咗,大打折扣
慢煮八爪鱼亚枝竹炒意式米面
「Zero」主打薄饼,观乎今晚所试嘅薄饼,绝对喺合格有余,用料不赖,够晒份量,而其他菜式都唔错,喺碟意式米面咸咗啲。环境、招呼都几好,食物嘅定价亦唔算贵。揾食就梗喺宁缺勿滥啦,「Zero」都应可列为再帮衬嘅餐厅。
用餐优惠
优惠券