2021-10-03 2119 浏览
马来西亚,前后去过两次,第一次短玩5日,只去槟城同吉隆坡,而第二次同朋友去玩长9日,去咗槟城、浮罗交怡、吉隆坡同马六甲,非常尽兴,对大马印象非常好。由于疫情关系,友人喺好慬慎嘅人,香港唔清零佢都唔出嚟饭聚,卒之等到呢日,就专登约出嚟食马拉菜,选址「霹雳南洋」,一来未试过,二来位置最就到大家方便。一出电梯就喺餐厅,基本上就无乜门面,而入到餐厅,最抢眼该喺个马来风嘅「大牌档」。大大只字「霹雳南洋」,有机会我都想去吓怡保(隶属霹雳洲)。再环顾一吓个餐厅环境,地方唔大,但装修喺几有大马风情,尤其晌槟城好出名嘅壁画,都晌度「重遇」番。不过,绝大部份櫈都无得挨,朋友就坐得唔喺太舒服。餐具就简简单单插晌枱面嘅木「筷子筒」,有羹有筷子!櫈下有空间可以摆袋、摆杂物。巨型大餐牌,个设计好有复古风,背面喺各式散点嘅菜式,包括肉骨茶系列、风味小食、地道小菜……等等。此外,仲有一个餐牌,喺午市套餐嚟,共有9款选择($58-$78),包基本饮品,亦可加钱升级,以及加钱追加风味小食。小食拼盘 $78如果拣3份午餐,大家就觉得太多淀粉质嘢,所,嗌两个午餐,再加一客小食拼盘,可以试到多啲嘢食。而拼盘包括有参巴辣鸡串、咖
小食拼盘 $78

如果拣3份午餐,大家就觉得太多淀粉质嘢,所,嗌两个午餐,再加一客小食拼盘,可以试到多啲嘢食。而拼盘包括有参巴辣鸡串、咖喱猪皮鱼蛋、酸辣凤爪、炸春卷咖喱角、冻蕃茄秋葵,各以小碗、小碟盛载,都够大堆头。
参巴辣鸡串

5款小食中,以辣鸡串最有特色,亦喺最好食,参巴酱咸香惹味,辣辣哋又唔呛喉,啲鸡肉又够滑,好食。
咖喱猪皮鱼蛋

咖喱嘢睇落几靓仔,似模似样,食落就唔喺有咩太大特别,味道、质感都OK嘅,喺几辣吓啫。
酸辣凤爪

小弟就唔知马拉有无呢样小食,望上去都喺感觉泰式啲。都唔好理,好食就OK,啲凤爪去晒骨,入口酸爽脆口,辣度啱啱好。
炸春卷咖喱角

好老实,呢样真喺好港式,其实,佢哋散点嘅小食中不乏特色马拉嘢,真唔知点解会摆呢两样嘢入拼盘中。味道呢?不过不失!
冻蕃茄秋葵

算喺简简单单嘅凉拌冷盘,只喺将冰镇好嘅蕃茄同秋葵,加点酱油而已,食落冰凉清爽,除此之外,就唔太知食材本身有咩过人之处喇。
怡保芽菜鸡饭 $68

怡保芽菜喺有特色嘅食材,外形肥嘟嘟,又较为短身,所以,就专登点呢一客鸡饭,而饭品并配上油饭及鸡汤,佐以姜蓉、辣酱、黑酱油。不过,啲芽菜睇落短身,但唔算好肥大,入口都爽脆嘅;啲鸡肉好滑溜,皮下脂肪又少㖞,最爱沾上姜蓉或黑酱油食;油饭唔算好够油香,最大问题喺比较烂,反而个鸡汤正,清香不浊。
老巴刹肉骨茶 $68

到访新加坡或马来西亚,都会品尝一吓肉骨茶,过吓口瘾。呢度嘅肉骨茶以瓦煲上,堆上大大件排骨,仲有猪肠同豆卜,配上白饭,佐以辣椒酱油、蒜蓉、油炸鬼,宁舍有风味。啲排骨肉质好松化,带有药材香,但唔会太呛,豆卜索晒汁几好食,但猪肠就真喺坚肥。揾啲黑酱油捞饭,其实都好好食架。
话梅桔仔冰 +$8

餐饮就推荐加钱转桔仔冰,一来有特色啦,二来外面热到死,桔仔冰饮落就特别爽,桔味好酸香,仲加咗粒话梅,阵阵话梅嘅香味,两者混埋一齐非常有化学反应。
话梅桔仔冰
周六嘅午市唔喺好满,店员亦任我哋坐,无催埋单,但因为座位唔太舒服,所以,我哋食完都唔喺坐好耐就走。综观今日餐饭,小食拼盘就一般般,唔喺差嘅,但就无乜亮点,两个主食就好坏参半,最好喺杯话梅桔仔冰,哈哈!
话梅桔仔冰