2022-01-21
无得出门,只好晌香港住吓酒店,扮吓渡假,2021年中,曾住过晌石门嘅「帝逸酒店」,玩吓宅渡假,印象几唔错。故此,又同啲旧同事夹好日子又嚟玩一趟,而今次拣嘅套票喺「帝逸单车乐住宿计划」,除包一晚酒店房、翌日自助早餐之外,仲有一套双人帝逸郊游篮,而食物喺酒店大堂旁「PitStop」嘅出品。 晌等候食物期间,都晌餐厅打个转,餐厅嘅定位喺咖啡店咁,主要卖啲轻食。环境几舒服,因为地方阔落,楼底特高,空间感强,加上又有啲户外露天位,感觉写意悠闲。 因为唔喺正式帮衬「PitStop」,所以,餐牌就无刻意影,不过,睇到冻柜,就见有唔少欧陆三文治、松饼、蛋糕……供选择。当然,餐厅仲提供咖啡、茶品、果汁……等等。 对于个郊游篮,事前都问咗好多相关资讯先,最正喺入住当日,可以提早到12:00pm就可以到取,所以,我哋一早嚟办入住登记,然后,拎住份郊游篮去马鞍山公园野餐。等咗一轮,卒之砌好份郊游篮,唔怪之得搞咁耐,真喺有好多嘢(注:图中粉红色嘅藤篮需退回俾酒店)。 先晌餐厅现场影番张相先,呢个喺双人份量,有薯片、沙律、三文治、甜点、生果同蒸馏水,如果配支果汁就好喇!味道就稍后讲,但份量绝对十足,净喺食份沙律及
喺时候开餐,摊开晒啲嘢食,真喺大阵容,唯全部都用上胶盒,确喺有啲唔环保,所以,有啲用得着嘅,都拎番去洗洗重用,尽点绵力。 野菌杂椒长通粉沙律
先试个沙律,份量俾到成一大盒,对有啲女士而言,已经够一餐。啲长通粉煮得啱啱好,软身得嚟够咬口,淋上嘅黑醋酸香,沉实醇厚,质感杰身,食得出喺煮过嚟,而啲野菌、灯笼椒亦唔错。 烟三文鱼意大利软包
晌餐厅见,一个三文治包都卖成$45个。佢哋啲意式三文治包好大个,睇我单手拎住半个,就对比出有几大件,而且好足料,夹有大大片烟三文、生菜、蕃茄,啲食材亦颇新鲜,加上个「拖鞋包」非常软熟,真喺有一定嘅水准。 火腿煎蛋意大利香草包
意式包中,意大利香草包喺小弟嘅最心水,每个郊游篮都有两款包,同老婆一人一半就试晒。虽然睇名喺「腿蛋治」,但绝对唔喺茶记嘅层次,而喺酒店嘅级数,火腿喺比较靓嘅货色,食味真喺唔同啲,配上香草包,又香又软熟,一流。 蜜桃丹麦酥
其实,食完以上嘅沙律及三文治包,已饱到九乘,不过,面对个咁靓仔嘅丹麦酥又点忍口,幸好细细件,一口食埋去。啲蜜桃好清甜,个丹麦酥焗得够酥脆,食落又充满牛油香,真喺唔错。 虽然同老婆不时都去行山,但郊游野餐就真喺无乜几何,因为拎住太多嘢都喺嫌麻烦,难得今次Staycation提供咁丰富嘅郊游篮,天气又唔错,晌马鞍山公园渡过一个愉快午后时光,确喺唔错嘅体验。