2016-11-22
之前去美国旅行冇食到Luke's Lobster,一直怀恨在心。虽然呢两年香港都开咗好几间食lobster roll,但地方始终唔系几就脚,所以一路都仲未试过。早排见铜锣湾新开咗呢间Hungry Lobster,地点方便,于是决定试吓一入到餐厅就有浓浓嘅龙虾味扑鼻,因为个厨房系开放式装潢都几有个性呢一日我哋三个人去,叫咗个[饥饿龙虾全餐,$588],有齐signature菜式,系二至三人份量[法式龙虾汤]好浓好浓嘅龙虾味,每饮一啖个口充斥住龙虾嘅鲜甜味同天然咸味,口感都好滑个汤仲有跟一块蒜蓉包,点汤食都好夹[龙虾长通粉]我个人好钟意蕃茄based嘅意粉,所以呢个长通粉好啱我食。意粉入面好多龙虾肉,都好鲜甜虽然penne稍为有少少over cooked,但整体都不错[龙虾包]呢个lobster roll入面除咗有面头两只龙虾钳之外,包入面都酿满龙虾肉,所以加加埋埋应该都有差唔多一只龙虾嘅肉龙虾肉够新鲜,肉质弹牙爽口,又有微微海水味;而面包烘得外脆内软,又有浓郁牛油香[烤全只波士顿龙虾,配薯条、沙律]好多羔!最钟意食虾羔!龙虾身嘅肉好易拆出,一大啖食落去确系一种享受而钳同脚嘅壳都已经扑碎过
好多羔!最钟意食虾羔!
另外都要赞吓薯条,好热好脆好好味