2019-09-10
大半年前嚟过「堤岸」试试其下午茶,无论环境、食物、招呼都有水准,印象颇深,所以,今晚同朋友再嚟一试其晚餐,加上听讲转咗新套餐,咁就更加期待啦。一于醉人之夜,开心星期五!「堤岸」定位喺酒吧 + 餐厅,不过,两者并唔喺晌埋一齐,酒吧晌平台层,有啲室外露天位,可以睇到日落美景。餐厅则晌上一层,需要绕道经一经酒店大堂再上一层先到达餐厅入口,而餐厅入口就打造得富丽堂皇,金光闪闪。甫入到去,非常之有气氛,如果,安排到对海一排窗边嘅拣手位,附送埋180°嘅维港美景。虽然我哋坐咗晌另一边角落,都睇到少少海照架,但幽静嘅位置让我哋更方便倾偈,而亳无骚扰。虽然楼底唔高,但座位编排阔落,故此,都唔会有咩局促感。枱上早早摆放好竹席餐垫、餐巾、刀叉,样样都干净整洁,尤其啲餐巾,非常雪白,唔好睇少呢环,好大程度影响个印象分架。朋友因堵路迟到,小弟就先点咗一杯番石榴汁($62),好清甜,味道自然,一边饮,一边先研究吓个餐牌。据店长介绍,依家所做嘅「尝鲜• 海鲜」晚市套餐已经推出咗成个月,都几受欢迎。由于「堤岸」主打澳洲菜,所以,有唔少海鲜菜式,至于呢个套餐分为三道菜 ($398) 及四道菜 ($428),包咗头盘、
虽然我哋坐咗晌另一边角落,都睇到少少海照架,但幽静嘅位置让我哋更方便倾偈,而亳无骚扰。虽然楼底唔高,但座位编排阔落,故此,都唔会有咩局促感。 枱上早早摆放好竹席餐垫、餐巾、刀叉,样样都干净整洁,尤其啲餐巾,非常雪白,唔好睇少呢环,好大程度影响个印象分架。朋友因堵路迟到,小弟就先点咗一杯番石榴汁($62),好清甜,味道自然,一边饮,一边先研究吓个餐牌。 据店长介绍,依家所做嘅「尝鲜• 海鲜」晚市套餐已经推出咗成个月,都几受欢迎。由于「堤岸」主打澳洲菜,所以,有唔少海鲜菜式,至于呢个套餐分为三道菜 ($398) 及四道菜 ($428),包咗头盘、餐汤、主菜及 甜品,言下之意,四道菜就即喺包埋个甜品,不过,温馨提示一下,就唔包饮品嘅。 食套餐一向计落喺划算啲,但万一套餐真喺有啲嘢唔啱食,佢哋嘅散点餐牌都有好多选择,由前菜、浓汤、意式饭面、香烤美馔、主菜、伴菜,到 甜品,都一应俱全,选择唔少。 面包篮
餐前,先送嚟一大份面包篮,长法包外皮脆口得嚟好烟韧,包心软绵;另一款小圆包,虽然唔喺话好有特色,但极之松软,且有面粉香,搽啲牛油已觉得好好食。如果喜欢橄榄油同黑醋,亦可以向店员提出。 前菜有两款选择,两款嘅配搭都非常之特别,无乜理由唔试晒架。
珍宝带子三重奏
呢道前菜嘅卖相绝对喺意料之外,无论喺食材嘅配搭,抑或所用嘅器皿,均非常有心思,以三层玻璃「杯」装起3种不同做法嘅带子菜式,净喺食手工都值回票价啦。此外,摆设亦唔喺随意,店家嘅建议次序喺由上而下咁食。 苹果木烟熏带子
虽然一打开杯盖,啲烟就散晒,烟熏嘅效果好似唔明显,但一口咬落粒带子度,烟熏嘅味道就好突出,而且,既然叫得珍宝带子,真喺够大粒,又爽弹,衬上少少黑鱼籽,令味道更多层次。
第二道带子,以烟肉包住嚟煎,令粒带子带有微微咸香,而且,更油润,配以柑橘油醋汁,食落喺完无油腻感,好得。 鲜带子他他配三文鱼籽
依个就以刺身嘅食法,带子喺亳无烹煮过,刴成他他,捞埋啲三文鱼籽,完全喺鲜味大爆发,带子好鲜甜,三文鱼籽就引出咸鲜,实在感觉美妙,不愧为用上北海道嘅鲜带子。
食咩都好,逢喺有蟹肉嘅菜式,我大多数都会拣佢,因为钟意蟹肉嘅鲜甜,但就怕要落手落脚拆蟹,麻烦嘛。而呢一道蟹肉沙律,喺坚多蟹肉,并且好有鲜味,配搭上香辣牛油果、柚子肉,味道十分特别;至于啲蜜糖松饼,大可以跟蟹肉作配对,亦都好有惊喜。
餐汤无得拣,只供应一款招牌龙虾浓汤,除非你好唔钟意虾,或对虾有食物敏感,否则就真喺唔好错过。
火炙鳕鱼柳、牛油烩大蒜
卖相好精致,鳕鱼柳煎得好诱人,尤其面层嘅鱼皮,真喺金光闪闪。友人切咗一小件俾我试试,果然,外皮香脆可口,鱼肉嫩滑到不行,牛油烩大蒜汁,仲加咗少少面豉,咸香味完全可以吊起鱼嘅鲜甜味,一绝。
4款主菜中,羊架同西冷都喺首选,既然友人钟情西冷,小弟就拣羊架,等大家都可以试到唔同菜式。一客有3支羊架,叠起嚟,再伴上野菜、紫薯蓉,简单却又好睇。
贯彻之前嘅头盘、主菜,呢一道西冷嘅摆盘都好靓,西冷煎得焦香,虎虾比坊间常见嘅大大只,好有睇头,配上唔同色彩而多元嘅蔬菜,绝对喺惹人垂涎。西冷试咗一小口,果然不同凡响,既腍滑,又浓肉味,坚好食;再试一小口虎虾,虾味浓,极之爽口,就算唔沾酱汁,都够晒好食,更喺食出原味。
个梳乎厘上到枱,就明白点解有3道菜或4道菜嘅选择,因为,个梳乎厘比预期大好多,两个人共享一客都OK㖞。无论梳乎理,抑或雪糕,口味都喺好特别,先试一口梳乎理,质感超松软,比绵花糖更软绵绵,微微橙味,又带点酒香,加入云呢嗱汁,非常好食;一啖梳乎理,衬一啖雪糕就最好,因为雪糕嘅姜味好突出,甚有清清味蕾之效。