2022-11-08 3188 浏览
自从无再搞「死佬饭局」,就好耐无食过啲海鲜餐,最近,就有死佬移居枫叶国,所以,人少少点都要搞番一次海鲜餐,聚聚又好,饯行又好,总之几个死佬搞个小局擦番餐。其中一位老死早前试过「真味」嘅蒸锅餐,大赞交足货,其他人都费事谂,就呢间啦。 虽然话分时段,我哋拣头轮,不过,因为无第二轮客,所以,我哋继续坐、继续食,其他个环境唔错,枱未算拍得好逼,而且,有啲透明大胶板隔一隔,感觉唔错。 介绍番今晚嘅主角「龙虾鲍鱼海鲜蒸锅餐」,4位用,收$1,180,但另收茶芥,再加一,埋单价要$1,355。成个套餐内容都几丰富,包9样蒸锅食材,加个瑶柱排骨粥底,加送健康饮品一渣及大枝装啤酒一枝。 是晚嘅健康饮品喺竹蔗茅根,啱晒我哋,再者,我哋咁多个都唔好酒,所以,换多枝竹蔗茅根先。都相隔咗几件年无食过海鲜蒸锅,依定啲器具又先进多一步,好似个蒸炉盖,已加装透明玻璃,更方便睇到里面食物嘅状况。不过,如果讲啲嘢熟唔熟,都喺睇番餐牌嘅建议晚间,再用个电磁炉嘅时间制嚟控制就最方便。 上文都讲过套餐会包个粥底,所以,开得炉,就由侍应出手,将瑶柱碎、排骨、南瓜、银杏同米,放晒晌锅底等佢慢慢熬,最后就有锅靓粥食。 澳洲龙虾 餐牌
竹蔗茅根
澳洲龙虾

餐牌有标明每款食材嘅份量,童叟无欺,话有斤半龙虾,照睇都无呃秤。啲龙虾色泽光鲜,肉质晶莹,放满金蒜,按佢建议嘅时间蒸好,哗!蒜香一涌而出,啖啖虾肉,又爽口,又鲜甜,仲有少少虾膏。
新鲜南非鲍鱼

啲南非鲍好大只,处理得相当干净,蒸佢4分钟就食得。一人一大只,夹住豪食,食得爽,虽然无话配果皮蒸咁花巧,但原味就食得出其鲍味不俗,口感柔韧富弹力; 顺带一提,出面有个酱料区,可以自行「混酱」,沾上少少辣椒豉油,鲍鱼嘅鲜味更突出。
沙巴龙趸斑

二斤嘅斑件,切埋真喺一大碟,无欺场,睇见啲鱼肉,色泽新鲜有光泽,唔会暗暗哑哑,放上少少姜丝蒸,清蒸就最能食出啲鱼靓唔靓。啲鱼肉入口极之嫩滑就唔在讲,鱼味鲜甜,大大嚿放咁入口,正呀喂。
生猛海虾

海虾有段小插曲,初时嚟咗8只,即喺每人分得两只,但餐牌标示有半斤,转头补番一大碟嚟。啲虾好生猛,送到嚟有啲仲「扎扎跳」,清蒸后,沾上豉油,好鲜味,口感又爽弹,再者,唔喺虾毛细细只,每只都几大吓,好好肉。
红枣云耳走地鸡

食完海鲜,接住食肉,先试试啲鸡,啲鸡件好大堆头,保持住份量十足,而啲鸡件几大件厚身,就要蒸耐少少。估唔到啲鸡肉确喺几嫩滑,一啲都唔嚡口,皮下脂肪亦少,又有少少红枣香,真喺唔错。
安格斯牛肉

晌安格斯牛肉与西班牙黑毛猪只可二选一,我哋一致通过都喺钟意食牛多啲,嚟到一大碟牛肉,睇落真喺几靓仔,都几多油花。一次过蒸晒佢,人人都分到好多片,大啖大啖咁食,啲牛既有油香,又有肉香,真喺食得过瘾。
手打虾丸

食打鞭炉就唔少得啲乜丸物丸,而今晚嘅蒸锅一样带有啲手打虾丸,清蒸真喺第一次啰。都唔好睇少,真材实料,好有鲜虾味,又极之弹牙,可惜喺每人只得两粒,两啖食晒。
日式饺子

睇样就似喺来货嘢,因为,自己包嘅,啲样呀、折纹呀,应该会靓仔啲,嚟到都仲有好多雪花晌面,不过,都无乜太大期望,食落叫做OK啦,唔好太多肥肉都收货喇。
鲜甜津白

接近尾声,补番啲蔬菜,平衡一下餐饭嘅肉类,不过,就只有津白,幸而都够晒鲜甜,之但喺,如果喺以蔬菜篮形式,同样都喺一篮,但多几款蔬菜就感觉有睇头啲。
鲜甜津白
瑶柱排骨粥底

蒸锅食完,轮到叹个粥底喇,喺咁唔停蒸佢两个钟,啲粥真喺好绵,而且,啲海鲜呀、鸡肉呀、牛肉呀嘅精华滴晒落锅粥度,加上事前放入去嘅瑶柱、排骨、南瓜,令到碗粥好食到不得了。
瑶柱排骨粥底
总结餐饭,用料不赖,有海鲜,有靓肉,份量又十足,4个麻甩佬,饱到上心口,而且,招呼都几唔错,个别阿姐亦好好倾。最后,祝老死过到去,事事称心,生活更愉快!