2022-05-29
元朗天空之城果真是 「卧虎藏龙」!揾食唔去闹市,去远少少都可以揾到好西,今次特登入来「朝圣」食肉蟹放题!除了肉蟹之外,仲可以试到唔同海鲜,海鲜爱好者不能错过。尚未甫入餐厅,门外已率先闻到海鲜鲜甜!完全无夸张!今次㨂左肉蟹放题!真系由头食到尾,每款海鲜都有特定蒸煮时间,店员都好热情介绍同埋热心帮忙。是日精选老火汤+ 温泉蛋无估到呢度居然有老火靓汤!饮完汤食完温泉蛋就正式开始食我既海鲜大餐啦!打头阵的是红枣杞子虫草花蒸鸡,不得不赞鸡肉入口滑溜,带有淡淡花雕酒味道,同埋红枣杞子都唔少。好养生!小笼包皮薄馅靓,大小适中不在话下,仲要爆汁,唔错!jumbo蟹柳 (每人 1条)蟹柳食得多,咁大条真系第一次食,打卡一流!跟住落嚟就到亲身挑选海鲜环节,客人可以按照套餐指定的海鲜份量,到门外大鱼缸捞起海鲜!够好玩- 肉蟹(任食)重点😍蟹肉!不得不说蟹只真的好生猛,尤其系我地挑选左几只大只又肥美既,肉质鲜美之余,入面d 蟹膏真系无得弹,蟹膏浓香而蟹肉鲜甜,两种口感冲击味蕾!啖啖肉食得好开心!生蚝(每人1只)蒸完之后的生蚝尚算饱满,完全不腥,新鲜果然系新鲜!海中虾(每人 2只)虾🦐好容易剥壳,肉质唔错,大大
是日精选老火汤+ 温泉蛋
小笼包
皮薄馅靓,大小适中不在话下,仲要爆汁,唔错!
jumbo蟹柳 (每人 1条)
蟹柳食得多,咁大条真系第一次食,打卡一流!
- 肉蟹(任食)
生蚝(每人1只)
蒸完之后的生蚝尚算饱满,完全不腥,新鲜果然系新鲜!
海中虾(每人 2只)
虾🦐好容易剥壳,肉质唔错,大大只厚肉,够爽口弹牙,虾味浓郁。
-扇贝(每人 1只)
每粒大大粒!原来可以出外面拎粉丝同埋蒜调味,但我觉得唔洗,因为咁先唔会浪费鲜甜。(ps 我成餐都无用酱油喔!🤤👍)
-鲍鱼(每人每人1只)
鲍鱼都系保证新鲜,放入蒸炉仲系郁紧。
- 沙白(任食)
粒粒鲜甜,饱满,新鲜果然系唔同d!蒸完之后好juicy,满口鲜味。
-海皇粥底
呢碗粥简直系精华!蒸煮完海鲜后,就可以打开锅,粥底有除了有鸡肉海鲜的精华外,更有南瓜在内,鲜甜不单调!
- 精美甜品
香芋西米露!老板话,店家严格控制卫生同埋温度,所以会保证甜品上台到客人面前是冻或热辣辣,绝不会是常温,果然呢碗西米露入口冰凉,甜度适中,欣赏老板既坚持!