2023-07-16
好钟意支持唔同小店,个日系长沙湾睇完戏行下行下,就揾到呢间叫「鲣乌冬」嘅餐厅,见唔洗等位,就谂住入去试吓😋.餐厅店舖唔算大,但都坐得好舒服,我地2 个人每人都叫左一个餐,有一碗乌冬同主食🤩鲣鱼清汤乌冬一场嚟到「鲣乌冬」,又点可以唔试下佢嘅鲣鱼鸟冬,乌冬煮得啱啱好,好弹牙🦷个汤清甜有鲣鱼嘅鲜味🎏🍥简简单单已经好好食,Less is more🫶🏻😋味噌焗鲭鱼叫咗乌冬套餐,第一款加配嘅主食就系味噌焗鲭鱼,可能因为鲭鱼用焗👩🏻🍳所以食落冇煎咁热气,而且又可以锁住鲭鱼嘅鲜味,味噌调味落得啱啱好,唔会太咸,正🤤骨付鸡第二款加配嘅主食顾名思义即系:「带骨嘅鸡脾」🍗鸡脾系成只上,店员上碟时会俾刀叉你切成细块嚟食🍴上枱因为太香,相中就系切咗3 旧先醒起相机未食🤣🤣🥹🥹佢嘅鸡脾肉烤完都仲系好juicy同嫩滑,切落去个时啲鸡汁流哂出嚟,连埋鸡皮一齐食,皮脆肉嫩,不得了🥹🫶🏻.鲣乌冬果然够「鲣」👍🏻下次嚟要再encore 佢个骨付鸡😋原来佢系📍观塘,牛头角同佐敦都有分店,想试嘅话可以睇下边间就脚👀
鲣鱼清汤乌冬
味噌焗鲭鱼