2021-08-10
小弟嘅职衔叫主管,实际工作范围喺阿四,即喺乜都做,乜都话关你事,其实,呢个都喺好多香港打工仔嘅写照。今日出到旺角睇睇波难,格吓价,见到呢间「阿四车仔面」特别有感,帮衬吓,支持吓,反正都好似好耐无食过车仔面。 依家啲车仔面店已经唔哋以前𠮶啲地方浅窄,坐得唔舒服嘅铺头仔,其实,晌门面都睇得出「阿四」都花咗啲心思晌装修上,入到去,环境比预期大,一室暗灰,水泥墙,少少粗犷,又有啲格调。 不过,由于近门一边都哋落地大玻璃窗,采光十足,所以,唔会幽幽暗暗。而最紧要,都喺够干净企理啫! 入得嚟,都喺食车仔面架啦,不过,原来,点菜纸显示仲有特色小食、大大大碗饭、特餐……等等,饮品就有跟餐优惠。剔好点菜纸,交俾店员就可以喇。 枱上放有自家制菜脯同美极,喜欢嘅就加番啲,不过,面餐已跟一款自选酱汁,够晒味。 河粉、咖喱汁、鸡肾、芝士肠、溏心蛋 $42友人嘅口味都算传统,佢就话对食要求唔大,最紧要饱肚,咁个河粉底佢实满意啦,望落去啲河粉多到呢,而且,佢话几滑溜;鸡肾几入味,带点爽口感,芝士肠就都喺咁上下啦,溏心蛋亦唔错,蛋黄真喺做到有点流心嘅质感,当然,香浓嘅咖喱汁亦记一功。 红豆冰 +$16大大杯嘅红豆冰中
大大杯嘅红豆冰中,红豆嘅份量算唔少,而佢话最正喺啲红豆够绵,又清甜,配以椰奶,冰冰凉凉嘅口感,是夏天的「凉心」之选。 油面、沙嗲酱、炸豆腐、猪大猪、卤水腩肉 $43
油面喺小弟嘅首选,的确,店家嘅面底真喺特别多,一家食的饱,配沙嗲酱,香得嚟够风味,其实,唔沟埋啲沙嗲酱,佢哋嘅汤底本身都唔失礼,一样几清香。
今日无同老婆一齐,拣𩠌料就绝对喺放肆,三样都高脂、邪恶,先喺件炸豆腐,入口一啲都唔油,几香口,又颇有豆香。 猪大猪
嚟张大特写,就知有几肥,不过,入口又唔觉得话好肥腻,软腍好食,而且,亮点喺洗得够干净,无一阵阵燥膻味,兼卤得入味。 卤水腩肉
啲腩肉卤到入晒色,肥瘦双间清晰可见,但做得有水准,肥膏部份咬落完全唔会一口油,而瘦肉部份肉质极之松化,坚好食。 冻咖啡 +$12
本想拣特饮,但谂谂吓都哋饮番冻啡,冻啡以外带胶杯盛载,比茶记、咖啡店嚟得大杯,饮落啲咖啡又几香,几醇和。 炸墨鱼卷 $22
食到中途,友人想追加多一客小食共享,拣咗炸墨鱼卷,因为觉得几特别。一客有4件,炸得金黄,不过,个人觉得油咗少少,但又真喺几好食㖞,里面都填满墨鱼胶,弹牙而富墨鱼味,如果有啲泰式甜酸酱衬吓就一流喇。 呢个「阿四」又真喺几有质素㖞,至少我哋两碗粉面嘅𩠌料做得好食,环境又企理,地方又唔算逼,晌旺角区嚟讲,性价比都算高,期望「阿四」继续努力,有朝一日变成「四哥」!