2023-03-10
我朋友成日问我食咩,每次我都答佢,不如泰国菜一波先啦,佢一定会答日本菜开到周围都系,成日都食咖啦,你闷唔闷D…不如比D新意?系么地道半岛中心新开一间「泰沾面」,真系估唔到泰国菜都咁多gimmick,菜式地道得黎又够破格,我谂我朋友今次无声出啦挂?👇🏻📌Appetizer - ▪️ Thai style · pan seared scallop - $128▫️ 第一个必试人气招牌「泰式·香煎带子」,带子轻pan煎过,外层焦香,里面肉质嫩口;底部既sauce用左罗望子、辣椒膏、泰国直送既mix herbs,味道层次丰富,我超钟意。▪️ Stir-fried morning glory - $78▫️ 泰国野不得不试「飞天·炒通菜」,师傅炒得够哂镬气,保留到爽脆鲜甜既口感,仲带少少既辣劲,辣度同埋咸度比例岩岩好。📌Noodles · Rice - ▪️ Stir-fried · chicken flat noodle - $98▫️ 再黎就系不得不试既「鸡肉·镬气炒河」,佢地呢只河粉经老板多番挑选,最后拣左呢只河粉由泰国直送,里面捞左d糯米成份,所以口感特别烟韧,鸡肉嫩滑无比,加埋旁边是拉差酱,整体份
佢一定会答日本菜开到周围都系,成日都食咖啦,你闷唔闷D…
不如比D新意?系么地道半岛中心新开一间「泰沾面」,
我谂我朋友今次无声出啦挂?👇🏻
📌Appetizer -
泰国直送既mix herbs,味道层次丰富,我超钟意。
▫️ 泰国野不得不试「飞天·炒通菜」,师傅炒得够哂镬气,
保留到爽脆鲜甜既口感,仲带少少既辣劲,
辣度同埋咸度比例岩岩好。
📌Noodles · Rice -
▫️ 再黎就系不得不试既「鸡肉·镬气炒河」,佢地呢只河粉
经老板多番挑选,最后拣左呢只河粉由泰国直送,
里面捞左d糯米成份,所以口感特别烟韧,
鸡肉嫩滑无比,加埋旁边是拉差酱,整体份外惹味。
📌Drinks -
▪️ B.O.C milkshake - $55
▪️ Pink lime soda - $42
▫️ 最后一人一杯泰式特饮就必需咖啦,前者「香蕉椰子OREO奶昔」
用左大量香蕉、椰子、oreo打成奶昔,面头再放一大旧oreo饼同埋
洒上椰丝,入口甜而不腻,正;而后者「粉红梳打」用左只
广为人知既syrup做base,加上新鲜青柠同埋梳打水,
入口冰凉清爽,唔错。