上一次黎尖沙咀山林道系因为去「平成二十二」食放题,今次食西餐^^唔行到山林道尾都留意唔到呢间BV kitchen and bar,红砖墙设计,加涂鸦甚有特色的。每张枱已点起了小小洋烛,蛮有情调呢。很喜欢呢到这些摆设,很有格调~~ 呢到酒品种类多,岩晒放工过黎松一松。先点杯饮品饮住先,我呢杯叫「BV RITA 」,个base系Tequlia,主角系home made raspberry,新鲜raspberry,打成沙冰装,带微酸,最特别杯边加左盐同辣粉,沿杯边饮一口,味道变得甜了,感觉蛮新鲜。食前菜先,「香草辣白酒煮蓝青口 $238」,澳洲蓝青口,肉质鲜甜非常嫩口,用香草白酒煮提升了鲜味,唔好晒左个汁,用面包点黎食可以吸收精华。食完前菜到「法式龙虾汤 $98」,材料足,味道方面如果酒味少d更不错了。原来有live band,唱著耳熟能详既nothing gonna change my love for you, loving u... :)so good再来,主菜部到喇,由于暂时要介牛肉所以呢到个「和牛burger」唔食得住,食住呢个「精选三式羊$248」先!三式羊意思用左三个烹调方式,

每张枱已点起了小小洋烛,蛮有情调呢。

很喜欢呢到这些摆设,很有格调~~

呢到酒品种类多,岩晒放工过黎松一松。

在播憨豆先生中

XD

再来,主菜部到喇,由于暂时要介牛肉所以呢到个「和牛burger」唔食得住,食住呢个「精选三式羊$248」先!三式羊意思用左三个烹调方式,羊既三个不同部分,再配不同酱汁而成,浓汁由淡至浓,最喜欢中间这款是慢煮羊肩,肉质非常嫩滑,最能够食到羊本身独特既味道。

这里服务很好呢,上菜速度会按客人快慢,而每转一个菜式,店员会帮忙换碟,值得一赞。

「烟薰慢煮三文鱼配青酒芥末忌廉汁$198」(心水推介)
利用较低温度长时间加热,烹调时间长,呢个方法令食物口感更嫩~ 三文鱼配上鱼子酱,奢华呢~ 最特别配菜用上洋薏米炒洋葱&彩椒:)

所有食物令我感受到全是厨师心机之作^^愉快的晚上呢,大满足!
2015-02-05