餐厅: AERA
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
我呢种人好奇怪,好钟意孤独,好享受六根清净,想饮杯,对住块镜CHEERS啰,想睇戏,自己一个买飞啰,想旅行,自己飞去北极自由行啰,但寂寞还寂寞呀,fine dining无理由一条友食咖,好无feel呀,点都要搞下气氛,浪漫一下挂?👇🏻📌10-Course Menu - $1,180/Head▪️ Amuse Bouche - ▫️「Spring Onion·Coconut·Sesame」以广东糖葱饼灵感,面头集合白芝麻、椰丝、青葱蓉,食落酸酸甜甜,好精美。▫️「Carrot·Chili·Olive Oil」一个挞以一种甘笋为主角,分三种口感,底部用返笋汁做挞底,中间配搭日本高山金荀整成既puree,中间食到d日本大根,口感绵密,面头就用左腌制左既澳洲甘笋,入口爽脆,好好食。▫️「Miso·Honey·Pecorino」自家制既法国面包,外层微微香脆,面头加上羊奶芝士、蜂蜜,唔错。▪️ Starter - ▫️「Mussel·Panna·Caviar」意式奶冻食落口感幼滑,里面食到粒粒青口,够哂爽甜,再加埋用三黄鸡鸡油炒过既干葱、鱼子酱、大叶油,完全无违和感,好夹。▪️ Bread - ▫️「Soy·Y
我呢种人好奇怪,好钟意孤独,好享受六根清净,想饮杯,

对住块镜CHEERS啰,想睇戏,自己一个买飞啰,想旅行,

📌10-Course Menu - $1,180/Head
▪️ Amuse Bouche -
面头集合白芝麻椰丝青葱蓉,食落酸酸甜甜,好精美。

Amuse Bouche

▫️「Miso·Honey·Pecorino自家制法国面包,外层微微香脆,
面头加上羊奶芝士蜂蜜,唔错。
▪️ Starter -
Mussel·Panna·Caviar

▫️「Mussel·Panna·Caviar意式奶冻食落口感幼滑,
里面食到粒粒青口,够哂爽甜,再加埋用三黄鸡鸡油炒过既
干葱鱼子酱大叶油,完全无违和感,好夹。

▪️ Bread -
▫️「Soy·Yeast·Horseradish自家sourdough外脆内软,配上日本酱油
酵母菌牛油酱渍、同埋类似wasabi既近亲辣根,相当浓香惹味。
Soy·Yeast·Horseradish

▪️ 2nd Starter -
Paracress·Cepes·Dumpling

▫️「Paracress·Cepes·Dumpling意大利饺子里面包住
意大利肉肠乳清芝士杂菌花椒油,细细粒几有咬口;
后继再倒埋冬菇同埋牛肝菌煮成既汤汁一齐食,够哂入味。

▪️ 3rd Course -
Pattes·Malt·Lemon

▫️「Pattes·Malt·Lemon」属于北欧菜式,以最raw presentation
呈现,鸡脚用上本地三黄鸡chef完美地锁住油份,外层搽上麦芽糖
浸住再烧,做到脆皮得黎唔会太甜,staff会附上一杯蜜糖青柠梳打,方便解腻。

▪️ 4th Course -
Cabbage·Urchin·Dill

▫️「Cabbage·Urchin·Dill」跟住就系本地新鲜马友出埸,油份比较浓郁,
面头配上北海道四国海胆,入口咸香味十足,面头配上高山椰菜
同埋旁边用海胆柚子打成既泡沫酱汁,中和返油腻感。

▪️ Main -

▫️「Pigeon·Butter Squash·Nuts」来自本地6个月顶鸽
Pigeon·Butter Squash·Nuts

自家风干处理,肉质嫩滑、皮薄甘香,配上法国白芦笋
Pigeon·Butter Squash·Nuts

木炭烟熏过既油、三黄鸡肝酱坚果,多重风味,正!
Pigeon·Butter Squash·Nuts

▫️「A3 Wagyu Sirloin·Truffle·Onion」呢个系以日本丼饭做原形,
打散佢分别整成一道菜式,A3日本和牛肉质扎实有咬口,

连埋trufflepuree白醋炒既洋葱蛋黄汁摆系月光米
整成既米通一齐食,我超钟意呢个。

▪️ Pre-Dessert -
Berry·Vanilla·Kombucha

▫️「Berry·Vanilla·Kombucha甜品前整返个蓝莓整既雪葩
再倒上红茶菌,加左新鲜提子汁,感觉好清新,够哂refresh。

▪️ Dessert -
▫️「Palm Sugar·Wheatgrass·Tea」以东南亚三色奶茶为蓝本,
最底食到椰糖crumble,中间就系普洱茶雪糕,面头就系
Palm Sugar·Wheatgrass·Tea

小麦草海绵蛋糕,同埋一个奶泡,一野食到底,
真系好似食紧奶茶雪糕咁,口感相当丰富!

▪️ Petit Four -
▫️「Lime·Zucchini·Snowball Cookies」有d似中式既美点双辉
不过呢个就四辉,包括青柠味蛋白脆饼青柠味棉花糖蜜饯左既
Petit Four

意大利青瓜同埋马来西亚小食雪球饼干,成个set既菜式
我都觉得好有创意,有别于一般fine dining,呢个价钱食到
10道菜,我觉得公道,值得体验一下。
2023-04-20
Soy·Yeast·Horseradish