餐厅: 湯加 (置富都會)
资讯:

2020-11-24 2475 浏览
承接上篇「南山轩」嘅食评,提到今日同老友晌新界踩单车,由大埔、粉岭、上水一直踩到去元朗,再原路回程返大埔还车,过足晒单车愈呀!晚上,因为老婆有事出咗红磡一带,所以,就约佢晌「都会商场」食饭,方便一阵搭番西铁走。今次就由老婆推介我食呢间「汤加」,佢话啲鱼汤米线好正。 其实,呢个商场入夜后好静,所以,餐厅内嘅客人唔多,其实仲啱我哋,尤其不时仲有啲无源头个案,眼见有啲餐厅完全无防疫意识嘅我哋都会避一避。讲番餐厅环境,装修平实,却阔落光猛,基本嘅防疫都做到足。 好似茶记咗,餐具、碗仔、糖包……等,放晒晌枱边抽柜,排列得井井有条,可见啲服务态度真喺唔输蚀,而且,招呼嘅阿姐好好礼貌,放低啲食物都会加句慢慢享用。 虽然目标喺鱼汤米线,但仲有好多嘢食,例如:汤饭、小菜套餐、常餐……等等,又有啲小食加配优惠㖞。因为老婆食过,都知道啲米线好大碗,所以,今次我哋嗌一碗米线,加配两份小食,咁就已经够晒,唔喺想「缩皮」叫少啲架。 泰式鸡锤 +$9一客有两件鸡锤,最有诚意喺以小镬盛咗,唔会「求求其其」揾只碟。鸡锤啖啖肉,而且,质感都几嫩㖞,讲明泰式,确喺有唔少香料香味,收你$9,完全收货啦。 腐皮墨鱼卷 +$9同
泰式鸡锤 +$9

泰式鸡锤
腐皮墨鱼卷 +$9

同样一客有两件,感觉就有少少油咁啦,而里面填有唔少墨鱼滑,唔叫得好多,但都食到𠮶阵阵弹牙感,亦有墨鱼嘅鲜味,都OK架。
腐皮墨鱼卷
百秒海鲈鱼米线 $69

我哋嘅米线喺原锅咁上,而米线则用碗仔另上,所以,整体份量真喺非常之多,够两个人食。唔好睇以为有两条鲈鱼,但其实师傅好刀功,好似片「双飞」咁,将条鱼鎅开一半,但啲鱼肉坚嫩滑,有鱼鲜味,鱼汤底亦好鲜甜,萝卜清甜,食落无渣,至于啲米线,入口滑溜有米香,老婆果然无介绍错。
黑糖凉粉奶茶 +$15

叫粉面可加配餐饮,热饮+$7、冻饮+$10、特饮+$15,小弟一向都好黑糖,所以,就试试呢一杯带台风嘅奶茶,要少甜、少冰。睇色泽,杯奶茶都几对办,入口都唔错,茶底比预期香;睇外观喺落咗黑糖再倒奶茶,所以,制造唔到啲「虎纹」效果,但味道还是不错。但凉粉比较爽身,唔似仙草咁「滑嘟嘟」,个人感觉,夹奶茶好似差少少咁。
黑糖凉粉奶茶
虽然话好又一餐,唔好又一餐,但最紧要喺食到啱自己心水嘅。贵有贵食,平有平食,唔一定贵嘅就好,平嘅就差,今晚简简单单,一碗米线,两个小食,我哋都觉得开心吖。