2022-07-27
马谛斯的海岸,梵高的星空,孟克桥上呐喊,我成日幻想自己就系世上最伟大既艺术家,但每次都只可以系梦境享受住短暂既美好…呢晚餐厅好热闹,但我内心既忧郁又孤单,系「Mizu」我又幻想自己系最伟大既美食家,嗯…我又够钟醒了…。👇📌Signature · dishes - ▪️ Kagoshima A5 wagyu - $388/half▫️ 打头阵一定系呢个「鹿儿岛·A5和牛」,就咁睇卖相都知油脂丰富,一入口果然比我想像中更加嫩滑,近乎入口即化,加上半份份量都几多下,两个人食都岩岩好,唔会太重油腻感,旁边加少少盐或者葱花将肉味提升更浓郁,整体黎讲几抵食。📌Skewers -▪️ Chicken liver · heart - $72▪️ Beef · tongue - $42▪️ Perilla · chicken - $48▫️ 黎得呢到又系唔可以唔嗌串烧,一次过嗌左「鸡心」、「鸡肝」、「牛舌」、「紫苏鸡肉串」,鸡心够爽口,加少少盐已经好够味;因为即叫即烧,鸡肝保持到高温,烧到外脆内软,完全唔会老;牛舌肉质唔会太薄,爽口弹牙,咸香味突出,好食;紫苏鸡肉串将紫苏叶夹住鸡肉,味道清新得黎鸡肉够juicy,认
自己就系世上最伟大既艺术家,但每次都只可以系梦境
享受住短暂既美好…呢晚餐厅好热闹,但我内心既忧郁
又孤单,系「Mizu」我又幻想自己系最伟大既美食家,
嗯…我又够钟醒了…。👇
📌Signature · dishes -
鹿儿岛·A5和牛
一入口果然比我想像中更加嫩滑,近乎入口即化,加上半份份量
鹿儿岛·A5和牛
都几多下,两个人食都岩岩好,唔会太重油腻感,旁边加少少盐
或者葱花将肉味提升更浓郁,整体黎讲几抵食。
📌Skewers -
▪️ Beef · tongue - $42
▪️ Perilla · chicken - $48
鸡心、鸡肝、牛舌、紫苏鸡肉串
「牛舌」、「紫苏鸡肉串」,鸡心够爽口,加少少盐已经好够味;
鸡肝
因为即叫即烧,鸡肝保持到高温,烧到外脆内软,完全唔会老;
牛舌肉质唔会太薄,爽口弹牙,咸香味突出,好食;紫苏鸡肉串
牛舌
将紫苏叶夹住鸡肉,味道清新得黎鸡肉够juicy,认真唔错。
紫苏鸡肉串
📌Main -
▪️ Grilled rice ball · eel - $98
烧鳗鱼·饭团
▪️ Beef · udon - $88
牛肉·乌冬
▫️ 佢地主食都有惊喜,呢个「烧鳗鱼·饭团」鳗鱼烧得够干身,
加上酱汁甜甜地几惹味,饭团外层烧得岩岩好,好脆口,
烧鳗鱼·饭团
连埋茶渍汤一齐食,口感清爽;而「牛肉·乌冬」用既牛肉
质素绝对唔hea你,入口系好嫩滑入味,乌冬有咬口,
简单配上清汤已经好入味。
牛肉·乌冬
📌Signature · cocktails -
▪️ Ordinary · Story - $118
Ordinary·Story
▪️ Yuzu · Crème Brûlée - $138
Yuzu·Crème Brûlée
▫️ cocktail必试佢地既人气招牌「Ordinary·Story」同埋「Yuzu·Crème Brûlée」。
前者用左gin、sake做底,配搭紫苏叶、紫苏花、苦艾酒、tonic水同埋青瓜,
Ordinary·Story
入口好清爽,配搭串烧一流呀;而「Yuzu·Crème Brûlée」做左gin同柚子做底,
加左柠檬汁、兰王蛋、糖浆,甜甜地几易入口,岩哂一众女士们!
Yuzu·Crème Brûlée