2019-04-10 756 浏览
同老婆去完东欧渡蜜月,老婆对东欧菜无乜兴趣,翻到泥话要据扒,咁就即刻睇下屋企附近有咩西餐。原来屋企附近有间食扒既餐厅,一路都未试过,就即管试下啦。先讲地理,原来佢既位置系我每日都会经过,但因为佢铺头门口有条天桥墩,所以无咁容易见到。但其实佢好佢朗屏西铁站,B2出口一出转右,行两分钟一落桥就系,十分方便。再讲铺面同环境,深色既色调配以石墙,有种型格既感觉,又有啲似日式西餐厅既feel。入面虽然唔大,目测坐到20至25人左右,但墙上挂满左Marvel同DC英雄既挂画,仲有好多figure仔,好似主题餐厅咁,如果系英雄迷,一定好中意(我系Marvel迷)!然后入主题啦,讲下食物!佢份餐扒都算多选择,有10款扒餐比你拣,本来想试下个慢烤斧头扒,可惜佢系要提前预订。所以我同老婆就分别拣左相对抵食既『慢烤肉眼扒』同『慢烤菲力牛扒』,跟餐仲有汤同餐饮添(+$18可转酥皮汤)。等左唔洗10分钟,块扒就上枱喇。先讲份量,佢真系够哂大份,一个人食系会好够饱。味道方面,佢真系相当唔错,配黑椒汁同芥末酱食就最fit。口感方面,啲牛相当既『临』。开头我仲谂,点解佢唔用『利』啲既据扒刀,而用普通餐刀呢?但当我一切
原来屋企附近有间食扒既餐厅,一路都未试过,就即管试下啦。
然后入主题啦,讲下食物!
先讲份量,佢真系够哂大份,一个人食系会好够饱。味道方面,佢真系相当唔错,配黑椒汁同芥末酱食就最fit。口感方面,啲牛相当既『临』。开头我仲谂,点解佢唔用『利』啲既据扒刀,而用普通餐刀呢?但当我一切落去,所有疑团都解开,因为块牛根本系『临』到一切就切得开。
食完个main, 我叫左杯『蓝蝶蜂蜜茶』,味道都好唔错,饮完即刻都无咁滞。
埋单都系500松啲,食到呢个质素算系相当抵食,好过好多果啲所谓连锁据扒餐厅!
酥皮罗宋汤
慢煮菲力牛扒