同男朋友庆祝生日想揾一间开扬有靓景嘅餐厅,但因为系weekday嘅关系,我地两个都系港岛返工,系返港岛食会方便D,于是就揾左呢间位于Midtown 30楼嘅penthouse喇。打电话去订位嘅时候,request window seat,亦都表明系帮男朋友庆祝生日,职员有主动问:会唔会叫甜品,需唔需要帮你写个朱古力牌?于是就留左个名俾佢写牌喇。黎食饭呢晚天鸽袭港,挂紧三号风球,好彩冇乜落雨,都仲望到海景 职员安排左我地坐果个位虽然唔系最靓景果一边,不过都okay啦,望到部份海景。下次可能要再早d打电话黎book位呀~~睇完menu决定食个二人set ($1,388),可以食多几款嘛!首先系餐前面包,d面包好松软好好味呀~~配果个酱应该系basil pesto sauce,忍唔住食晒~~StarterDeviled Crab Cake呢个系Penthouse招牌之一,食到一丝一丝煎得好香嘅蟹肉,配埋芒果莎莎酱 牛油果酱,好味!Hokkaido Scallop Carpaccio带子好新鲜,不过唔及以前食过带子配松露油咁好味。SoupPorcini Mushroom Bisque呢个汤好
同男朋友庆祝生日

Starter
Deviled Crab Cake
Deviled  Crab  Cake

Hokkaido Scallop Carpaccio
Hokkaido  Scallop  Carpaccio
带子好新鲜,不过唔及以前食过带子配松露油咁好味。

Soup
Porcini Mushroom Bisque
Porcini  Mushroom  Bisque
呢个汤好浓嘅菇菌味,好滑,不过我觉得稍稍浓左少少,食多几啖会有少少'漏'。

Main
Slow-Cooked Akaroa King Salmon
Slow-Cooked  Akaroa  King  Salmon
好推介呢个慢煮三文鱼,d三文鱼好滑,好特别!配埋d珍珠意粉同带子令到成个口感好QQ,加上系蕃茄味,好开胃。

Coal Grilled Aged U.S. Prime Rib-Eye Steak
Coal  Grilled  Aged  U.S.  Prime  Rib-Eye  Steak
五成熟的Rib-Eye,煎得好香岩岩好,而且好juicy。可能太耐冇食Steak,觉得呢个真系超好味!
我地仲叫左个Mashed Potato配埋一齐食
个Mashed Potato超大份食唔晒。

Dessert
Penthouse Mini Dessert Platter
Penthouse Mini  Dessert  Platter
有Cheese cake,绿茶奶冻等等,可以样样试少少,如果有埋雪糕就好喇!

Drinks
Moet Imperial Brut Champagne & House White Wine

我地对呢度嘅食物、环境同services都几满意,下次可以过黎试下个brunch!

题外话:果晚食饭发现,隔离有d客人埋单只系需要俾好少钱,先知道原来呢间餐厅有做团购for dinner set!返去见到个价钱之后即时觉得蚀左
因为食嘅野基本上系同我叫果个set系一样。不过算啦,唯有安慰自己,生日饭最紧要食得开心!
2017-08-22
庆祝纪念