2021-07-30
无乜嘢比起可以喺星期一小休,叉一叉电继续更好。喺上环荷里活道呢度,有间北欧风嘅cafe,难得地cafe会开得夜。大概天气闷热到一个点,我哋都唔系好肚饿,饮杯嘢饮有个地方放松下。无乜特别想食,佢嘅三文治Smørrebrød应该要食,但太多我哋无叫,试下啲sides。嚟到6点几,cafe内顾客似意犹未尽,再坐多阵先离开,夜晚人唔多,想有个小小metime,呢度都几啱。Dill fennel soda (left)55元,blossom (right) 45元,两杯冰感系够,系味道上偏淡。Meatballs 118元,肉丸唔系家私舖个种,佢比较实,味道上肉味唔算好劲,要赞嘅系下面衬托嘅薯蓉,打得好滑,而且薯味非常重,整得好靓。上面红莓有中和味道效果。Salad,’syltede rodeder og aeble salat’ 48元,红菜头x苹果好清新,捞左蛋黄酱,香菜,即时开胃,令到个人舒服啲。坐室内或室外都好feel,饮杯野倾下计都唔错,像是回到「hjem 」(家)。