2022-11-02
呢间餐厅环境装修同布置都非常有心思,您会见到其实墙上面有好多挂画之余,都会摆放好多特色酒樽同复古挂饰,以暗黄色墙做背景,黄色灯光再加上背景音乐,成个感觉都非常Chill,令人都有种想放慢脚步好好享受果下呢个时刻。食物方面基本上大家对呢间Cafe嘅主要印象都系佢冬甩形状嘅Tiramisu以及外型夸张嘅汉堡包,所以我今次嚟到呢间餐厅都直接叫咗呢两个餐厅嘅招牌名物。———————————————🌟Four Cheese Beef Burger $158一上台就见到佢以餐刀串连起成个汉堡,再加上大大片芝士脆片,未开始食就已经要打一轮卡先。开始时我先食佢大大片用巴马臣芝士制成嘅芝士脆片,食落非常香脆仲带有浓烈嘅芝士味,真系好适合一班钟意食芝士嘅朋友。跟住再到汉堡本身,咬落去感受到多重口感,中间仲有一层半溶芝士,食到有唔同嘅芝士味道系入面,牛肉汉堡方面煎得啱啱好,牛味唔错但唔算好浓烈,口感方面肉汁丰富,整体嚟讲系一个又好食又打卡able嘅汉堡!.🌟Oldish Tiramisu $78呢个Tiramisu因为都比人吹捧咗好耐,所以都有啲小期待,不过一嚟到嘅时候份量同想像中都有少少出入,可能因为大家
🌟Four Cheese Beef Burger $158
🌟Oldish Tiramisu $78
呢个Tiramisu因为都比人吹捧咗好耐,所以都有啲小期待,不过一嚟到嘅时候份量同想像中都有少少出入,可能因为大家影嘅相都放大咗所以有呢个期望落差。Tiramisu系连同一杯expresso一齐上,成个冬甩造型非常适合打卡。口感方面比较硬身,可能啱啱雪柜拎出嚟,食落似雪耐咗嘅雪糕。倒咗杯expresso后溶化少少,而且多咗一阵咖啡香同埋咖啡苦涩味。我个人觉得咖啡苦咗少少,不过其实大家就住自己口味调整就ok,食落甜度适中,但如果下次等佢溶少少先可能个口感更Creamy就会更加好食。
🔶整体评价🔶
食物同环境都非常适合打卡,而且食物味道同质素都唔马虎,我后来睇返个Tiramisu都多人话比较硬身,呢度都建议返大家可以叫咗先,等佢解冻一阵可能个体验会更好!
🔸味道:7/10
🔸环境:8/10
🔸服务:7/10
🔸打卡指数:8/10
🍽️Oldish
📍上环东街53号地舖
G/F, 53 Tung Street, Sheung Wan
👉🏻#hkchiller美食地图_上环
👉🏻#hkchiller午餐推介