2024-01-19
其实除咗太子深水埗多cafe之外,好多人都冇留意的上环也有很多很特别的cafe;今次去嘅依间Cafe系比较少见的日式昭和风格,而且仲有劲少见嘅榻榻米🤩🤩虽然今次就冇机会坐到(因为太受欢迎啦🙈🙈寿喜烧汁慢煮牛柳 $198(+$50)转和牛肉眼推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟之前已经食过一次觉得几好食,所以今次就加钱转和牛肉眼,试吓两者有咩分别;肉眼食落油脂丰富啲,而且肉味相对上都会重少少,再配上底下的米饭和蛋汁一齐食,真系大满足而且他们不是普通白饭放底就算,他们的米饭会用寿喜烧汁煮过,再少许芝士,令成件事冇咁单调,而且会在旁边放咗酱油,不过一般都已经好足味,不用点也可以日式野菌豚肉卷 $158推荐指数🗯️:🌟🌟🌟整体味道都会较为清淡,不过野菌完全吸收晒豚肉的味道,所以食落反而都几好香,在这种情况下豚肉变成配角,不过不失另外那些配菜和寿喜烧汁慢煮牛柳一样,味道方面都不错,尤其系那个蒸蛋,唔好睇佢细细份,但其实都好足料,有蟹柳、菇等配料而且都好鲜甜,好滑身松叶蟹膏甲罗烧饭 $158推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟这个只有单点,冇得叫set,但第一啖食落口完全令我对于蟹膏捞饭这件事改观,因为我印象中蟹膏捞饭都系偏腥,
寿喜烧汁慢煮牛柳 $198(+$50)转和牛肉眼
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟
日式野菌豚肉卷 $158
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟
松叶蟹膏甲罗烧饭 $158
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
这个只有单点,冇得叫set,但第一啖食落口完全令我对于蟹膏捞饭这件事改观,因为我印象中蟹膏捞饭都系偏腥,但今次这个一啲都唔腥,而且因为加埋蛋黄一齐落去捞,所以食落好滑身
将蟹盖入面的蟹膏和蛋黄捞匀先,之后再倒落去同蟹肉和三文鱼籽一齐食,每一啖都有蟹肉的鲜甜、蟹膏的惹味和三文鱼籽的海水味,而旁边的蟹钳烧一烧之后,香味更加突出,好吃
宇治金时芝士奶盖牛角窝夫 $98
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟
牛角窝夫食落好松脆,配搭上面的芝士奶盖咸咸甜甜,已经好好食,而配上最上面的红豆蓉又是另一种感觉,而旁边的宇治绿茶酱也非常香,另外最特别的是他们配了一个黑糖酱,配搭上绿茶酱,又别有一番风味
✨整体来讲,价钱上系偏贵,但食物质素都不错,而且有啲配搭上系比较少见,环境都算舒服,系可以一试,但性价比真心唔高