2024-02-26
话说我早排知道新年期间会食好多油腻嘢,所以谂住早少少食得清淡一点,所以就俾我发现咗呢一间位于写字楼入面共享餐厅,除咗提供健康嘅饭盒之外,仲会提供面包咖啡等粤式豉汁排骨米饭套餐推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟平时喺酒楼食嘅排骨都比较肥,但佢哋拣嘅排骨都系偏瘦,所以识落唔会好油腻之剩,卡路里都唔会咁高,但唔会好韧,而且味道和平时在酒楼食的差不多蒸蛋食落都算滑身,而且加埋粟米粒系一面,口感都几特别杂粮饭和三色素小炒味道虽然都系偏清淡,但唔会话冇味导致难以下咽孜然烤鸡扒米饭套餐推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟烤鸡扒食落唔会好干,而且加上孜然作调味,所以冇平时健康餐咁清淡,而红薯好软糯,还会有淡淡的甜味,食完嚟甜品都可以唔使食而藜麦饭会比杂粮饭更加容易俾接受,因为食落和平时食白饭差唔多,如果怕健康餐食得太清淡,依一个系个几好嘅选择他们的饭餐还会包一杯野饮,我们分别叫了一杯茉莉茶咖和经典生椰拿铁茉莉茶咖 推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟一打开盖就望到靓靓嘅拉花,而且饮落口第一啖已经饮到好香茉莉茶味,但又唔会太抢,配上牛奶令成件事柔和左经典生椰拿铁推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟饮落好滑身,而且冇平时饮latte咁厚重,反而带点清爽,就算食饱饭
粤式豉汁排骨米饭套餐
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟
蒸蛋食落都算滑身,而且加埋粟米粒系一面,口感都几特别
孜然烤鸡扒米饭套餐
茉莉茶咖
经典生椰拿铁
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
饮落好滑身,而且冇平时饮latte咁厚重,反而带点清爽,就算食饱饭再饮一杯都唔会觉得太滞
双重朱古力牛角包
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
原本冇谂住买的,但是刚好旁边有客人买了加热,我瞬间就俾啲香味吸引咗,然后买一个即刻加热食;酥皮经过加热之后,变返好酥脆,而中间的朱古力经过加热变成流心嘅效果,而且朱古力味香得来唔系好甜,之后会再买嚟食🤤🤤
培根芝士司康
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
平时食司康都系甜味为主,好少见会有咸味,所以就谂住试吓伏唔伏;因为贪方便所以买返屋企之后冇再加热食,所以质感冇咁松软,不过味道令我好眼前一亮,轻微嘅辣味配上芝士嘅咸香味,好match之剩,又和司康的质感相当亦将
✨整体来讲,不论系面包咖啡定系饭餐质素都好唔错,不过如果唔系有人介绍或者专登去揾真系唔会知道;适合一啲减肥但系又冇乜时间自己去准备午餐的人士
以上均是我个人观感,每个人嘅口味各有不同,所以末必同每个人嘅用餐感觉一样,如有不同,敬请见谅。