2025-02-12
今日去咗中环一间叫「弁庆 Benkei 」嘅餐厅食午餐,餐厅位于中环Stanley 11啲嘅6楼,电梯一开门就好似去咗日本嘅餐厅,大部份嘅职员都系日本人或者识讲日文,可以感受到员工嘅热情。客人可以选择梳化座位或面对师傅同铁板嘅吧枱座位,我哋嗌咗吧枱座位,欣赏师傅制作食物嘅过程。而家餐厅做紧一个期间限定嘅京都九条葱系列,每一样同葱相关嘅食物都好吸引,我哋决定嗌晒四个!🍊 和牛排定食呢个系午市定食,师傅会用铁板煎香日本和牛扒,牛扒煎到五成熟之后再切开一片片上枱,和牛鲜嫩多汁,味道浓郁,伴菜有铁板炒椰菜同芽菜,好够镬气,调味有铁板烧牛扒必备嘅炸蒜片、豉油芥末或萝卜蓉柚子醋。午市定食仲包括日式腌前菜、日本米粉、沙律菜同面豉汤🍊 京都九条葱烧用咗大量京都九条葱做材料嘅大阪烧,中间嘅香葱烧完之后保持到蔬菜嘅汁同青葱嘅甜味,中间夹住几片豚肉,差唔多烧熟之后再加入面粉浆同蛋浆,最后加入沙律酱同紫菜铺面,做到外层口感香脆而内里多汁,推荐大家试吓🍊 京都九条葱炙烧油豆腐油豆腐即系我哋食开嘅炸豆卜,师傅将炸豆卜放喺铁板上烧到香脆可口,淋上特制酱汁后令油豆腐非常吸味,再喺上面放白饭鱼、香葱、木鱼同味粉做调味,
🍊 和牛排定食
🍊 京都九条葱烧
🍊 京都九条葱炙烧油豆腐
油豆腐即系我哋食开嘅炸豆卜,师傅将炸豆卜放喺铁板上烧到香脆可口,淋上特制酱汁后令油豆腐非常吸味,再喺上面放白饭鱼、香葱、木鱼同味粉做调味,口感层次丰富
🍊 九条葱海苔酱矶边饼
矶边饼系将蒸熟嘅糯米切成条状再放系铁板上烧,外层有海苔同烧香嘅糯米皮,咬落去香脆,入面嘅糯米口感好烟靭,配上甜甜地嘅梅子酱同香葱
🍊 雪见大福配抹茶红豆
甜品用咗外皮烟靭嘅糯米皮夹住云呢拿味道嘅雪糕,再洒上抹茶粉,旁边有一堆红豆蓉,夹埋一齐食味道好夹
📍中环士丹利街11号Stanley 11 6楼
位置就脚:🍊🍊🍊🍊🍊