2022-11-27
✤ 龙景轩套餐𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮|$𝟐𝟏𝟖𝟎 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯呢个𝐬𝐞𝐭劲抵食仲包𝐰𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐚𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠,不过我地不约而同表示不了,惊影相唔靓(会脸红😳),一问之下先知可以转做𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠🤩除咗呢个𝐬𝐞𝐭,我地仲加咗少少撚手小菜,店家仲劲快手即刻𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭咗一份𝐦𝐞𝐧𝐮 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐛𝐢𝐫𝐭𝐡𝐝𝐚𝐲 𝐠𝐢𝐫𝐥个名、𝐮𝐩𝐝𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬、全部菜式,之后嚟梗会按照顺序逐一介绍。 -✰ 凉拌海蜇头 以麻油、黑醋同酱油腌制嘅海蜇头口感脆爽有嚼劲,带有光泽,片大平整,兼且肉质厚实,用咗前菜真系好开胃呢😳 ✰ 𝐂𝐨𝐩𝐞𝐧𝐡𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐋𝐘𝐒𝐄𝐑𝐎𝐃 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐚 第一杯𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞嘅系呢款源自北欧哥本哈根嘅无酒精香槟有汽茶,颜色呈现甜美粉红莓果色,果香味浓,配合多种有机茶:如乌龙茶和洛神花茶,一饮就有柔滑细致嘅口感,较酸。 -✤ 炸酿鲜蟹盖|$𝟑𝟐𝟎 之前𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞睇就已经好想试试!𝐬𝐞𝐭唔唔紧要,即刻金钱安排上😆咬落感受到其富有啖啖鲜甜蟹肉以及丝丝蟹肉、层次丰富,𝐦𝐢𝐱埋洋葱同忌廉令到口感更细腻,外层炸到酥脆呈金黄
✰ 凉拌海蜇头
✤ 炸酿鲜蟹盖|$𝟑𝟐𝟎
之前𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞睇就已经好想试试!𝐬𝐞𝐭唔唔紧要,即刻金钱安排上😆咬落感受到其富有啖啖鲜甜蟹肉以及丝丝蟹肉、层次丰富,𝐦𝐢𝐱埋洋葱同忌廉令到口感更细腻,外层炸到酥脆呈金黄色泽🦀️
✰ 龙景轩精选拼盘
拼盘包括蜜汁烧叉烧、片皮乳猪件、酥炸日本蚝。叉烧外表棕红亮丽,口感鲜甜多汁、肉感软嫩入味,脂肪均匀分布🥹;带少许肥腻脂肪嘅乳猪件中间,夹杂住透薄片皮鸭嘅饼皮一块,外皮酥脆无比🐷;酥炸蚝鲜甜甘香,外脆内软。
✰ 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚
呢杯系本日最爱,一问之下先知原来每样只得一杯🫠不过店员见我一饮二尽都不忘为我添饮🤭颜色呈浅金色,热情果嘅优雅甜香做主,茉莉花同绿茶嘅香味甘涩收结。
✰ 姜葱虾球
雪白珍宝巨虾开边去虾肠走油兜炒,新鲜晶莹虾肉爽脆口感宛如龙虾肉。少许调味、虾子同姜丝葱丝配料都作适度调校,务求不抢味而达到咸淡嘅平衡效果,准绳拿捏,自见真章🦐
✰ 𝐂𝐨𝐩𝐞𝐧𝐡𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐁𝐋𝐀 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐚
颜色酷似香槟,金黄发亮,细味下感受到大吉岭红茶配予细腻嘅深度。饮落茶香层次分明,有茉莉花绿茶嘅清新同洋甘菊白茶嘅质感。
✤ 香醋小排骨|$𝟐𝟖𝟎
特意加配此道额外小菜,半份嘅份量下每人分到𝟒颗!采用中式陈醋以及西式黑醋调制酱汁,酸甜酱汁将炸到酥脆嘅排骨完美包裹住😳
✰ 黑椒蒜片葱爆澳洲特级和牛柳粒
镬气十足,一上菜就已经闻到浓郁牛味🥩配料有炸到酥脆嘅蒜片、青葱,主角就系特级和牛,外层带少许交响,入面粉嫩,和牛入口即融,好少会食到中式烹调和牛,估唔到如此搭配!好味😋一试难忘!
✰ 𝐌𝐨𝐫𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧𝐟𝐞𝐮𝐞𝐫 𝟏𝟎𝟎% 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐤𝐭𝐬𝐚𝐟𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞
食牛肉嘅时候店员立马倒上呢边呈现红宝石颜色般嘅饮品,差少少以为系红酒🍷原来系纯天然车厘子汁,色泽呈深红色,味道酸甜,且唔会好假🍒
✰ 上汤白舞茸竹苼浸时蔬
第一次食白舞茸,觉得有一种独特浓郁香味,口感更爽滑脆嫩、味道极其鲜美!更为比其他菇菌的口感更为爽滑🍄上汤味道鲜甜,没有丝毫味精味,配合香甜杞子,爽脆且又滑溜嘅竹笙以及嫩滑菠菜,瞬间暖胃🥬
✰ 洋葱烧鹅粒炒米型意粉
米型意粉外型酷似意大利饭、口感滑溜,炒得干身有镬气、爽口弹牙、有嚼劲,不过有少少太饱,完全食唔晒😂配料主要系紫洋葱同烧鹅肉粒🦢
✰ 椰子奶冻配香芒凤梨
面头带有啡色酥脆椰子片为整体滑溜口感带来点冲击!选用超靓熟透吕宋芒做入面个𝐟𝐢𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠,芒果量之多及质之优,绝对让人食时心花怒放。里面可见海量芒果酱及如芒果椰子布甸嘅配搭,更为甜品带来惊喜变化🥭
✰ 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐇𝐨𝐮𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐈𝐜𝐞-𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐞𝐥𝐭𝐳𝐞𝐫
见到个樽身就知系扮梗雪糕🍦饮啰去似云呢拿同焙茶融化嘅液体雪糕,香甜十分,好味😋
✰ 四季奶黄酥配新疆枣皇糕
事前一早𝐫𝐞𝐦𝐚𝐫𝐤友人生日,除咗醒目写名上𝐦𝐞𝐧𝐮外,居然仲会预备写碟服务(港女表示此举相当重要!),兼且赠送生日礼遇,其中奶黄素味道浓郁,好似食紧奶黄饼咁样😂枣皇糕烟韧!
✤ 𝟐𝟎年陈皮红豆慕丝拿破仑|$𝟓𝟖
切饼费原来𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫自己四季蛋糕可免,当然就试试佢地呢款拿破仑蛋糕🍰估唔到又一次惊艳到我。店员细心完美将拿破仑分开到完美无瑕,切开可见当中白朱古力𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦和北海道十胜红豆慕丝梅花间竹排列,豆香同陈皮香淡淡透出,配酥脆无比嘅千层酥皮,味道层次丰富,安全唔会漏🤭
简单介绍一直放台面佐味嘅调料:瑶柱虾米𝐗𝐎 酱、豆瓣酱及微辣酱汁,全部皆为自家制作,配合不同食物我都有落少许,最爱豆瓣酱,充满沛盈豆香及虾干咸香🦐
离开仲收到茶包同教煮中菜𝐦𝐞𝐧𝐮,整体服务态度、食物质素完全值回票价🥹