2023-12-11
【中西区】【土司工坊】一直都以为呢间嘢叫吐司工房,所以点都冇 search 到,原来佢系叫「土司工坊」,喺香港同新加坡等地都见过佢,系食新加坡嘢嘅。由于都系食啲类似嘅嘢,所以都会将佢同亚坤比较。我自己觉得差唔多,分别系唔大嘅。去澳门之前喺信德等上船,就叫佢 $42 嘅「传统土司套餐」嚟食吓,都系咖央多士𠮶啲,但等嘅时间都有啲耐,争啲搅到我上唔到船。味道上,佢都可以话做到嘢嘅,正正常常咖央多士咁,不过质素稳定都系佢好大嘅优点嚟。配菜,我冇强调要乜,居然就直接畀两只煎蛋,明明呢个餐理应系包半熟蛋嘅,食落感觉唔好。嘢饮加 $5 饮「冻咖啡」,唔错嘅。而我仲另外用 $18 买咗件「斑兰蛋糕」外卖行住食,淡口咗啲。咁样夹埋就 $65,唔贵呀。之后食多次佢,午市肚饿,食个 $85 嘅「新加坡海南鸡叻沙」,食住叻沙有海南鸡系几好,但海南鸡完全冇去过骨又有啲奇怪。嘢饮要加 $5 嘅「冻美禄」,my favourite。另外叫 $10 碟「半熟蛋」,系我好喜欢嘅,加埋啱啱好 $100。。。(地址:上环干诺道中200号信德中心2楼239-240号舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西区 #上环 #土司工坊 #信德中心 #传统土司套餐 #煎蛋 #冻咖啡 #咖央多士 #斑兰蛋糕 #新加坡海南鸡叻沙 #冻美禄 #半熟蛋 #1am1229 #1ambackup