2023-05-06 73 浏览
【九龙城区】【厚福馆】通顶做嘢,中午迷迷糊糊之间同个同事去咗黄埔,佢系咁喺度讲嘢,其实我都唔知有冇一半入到脑,攰到一个点,全靠意志力支撑住。佢同我讲呢间打边炉点好食点好食,我心谂,「把声劲温柔」,都系去一去现场试吓佢啦。我哋既然中午嚟,就一人叫一个「午市靓料靓汤一人火锅面餐」啦,我叫个「足料佛跳墙」,有「鲍鱼」一只、「花胶」两件、「螺片」三片、「素翅」一堆、「鸡髀肉」四件同埋垫底「生菜」两片,配「佛跳墙汤」。食落个汤底系几够鲜味,果然系对汤底有自信而衍生嘅一人套餐,啲𩠌都几好,不过其实如果净系讲个汤配上我跟餐拣嘅「上海阳春面」已经好好食,个汤里面依稀仲食到啲好似金华火腿之类嘅嘢,$78 嚟讲算几有交待喇。同事叫咗个「金山翅拌鸡」,有「鸡髀肉」八件、「野生竹笙」一条、「素翅」、「火腿片」、「生菜」两片,佢跟餐面食叫咗「吸汤米线」,佢话总体而言好似冇我𠮶个咁好食,我𠮶个会浓啲咁,佢𠮶份都系 $78。争啲唔记得讲嘢饮,不过跟餐𠮶啲嘢饮嘅选择都唔算特别,我哋都系拣「道地纤解茶」,系细胶樽装𠮶只嚟。另外我哋都叫咗啲火锅料打吓边炉,首先系 $98 双拼「手打鲜牛丸」同「手打墨粒丸」,都几普通吓,冇

争啲唔记得讲嘢饮,不过跟餐𠮶啲嘢饮嘅选择都唔算特别,我哋都系拣「道地纤解茶」,系细胶樽装𠮶只嚟。另外我哋都叫咗啲火锅料打吓边炉,首先系 $98 双拼「手打鲜牛丸」同「手打墨粒丸」,都几普通吓,冇乜惊喜。

另外用 $48 叫嘅「骨胶原猪脚筋」唔知点解我食到好强嘅苦涩味,搞到成件事错晒。反而另外 $98 嘅「西班牙黑毛猪肋条」非常好食,愈煮愈好食,掂。夹埋两位 $440,我就冇乜嘢,佢就系咁讲呢间嘢「水晶蟹」好食好多,哦。。。

(地址:红磡黄埔奇妙坊 (第一期) G9号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #delicious #1ambackup #1am0624 #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龙城区 #厚福馆 #红磡 #黄埔 #火锅 #打边炉 #午市靓料靓汤一人火锅面餐 #足料佛跳墙 #金山翅拌鸡 #骨胶原猪脚筋 #西班牙黑毛猪肋条 #水晶蟹