【九龙城区】【正粉皮凉皮专门店】睇佢哋个名叫「正粉皮」已经好想笑,个「正」字亦可以读做 zeng3 嚟表达出系好食嘅粉皮嘅意思,一字多义,个名改得几入脑。佢哋嘅第一款招牌菜个名亦都异曲同工,叫做「吾食正粉皮」,个吾字又可以解「我」,好笑。讲到「吾食正粉皮」咯,第一款就佢啦,佢个凉皮系有嚼头,有啲似刀削面,同坊间𠮶𠮶唔同,而且佢哋标榜冇加味精,可谓全港独有。虽然我唔太食得辣,但佢个辣系辣得嚟几清新,话系用咗指天椒增加辣度所以系咁㖞。讲返碗嘢,除咗拣咗我不嬲都啱食嘅鸡肾、猪耳,仲有佢哋第二款招牌菜「麻辣花胶」,惹味又养颜,点解 $35 咁平系因为佢哋直接同相熟批发入货㖞,正。碗嘢捞埋枝竹、薯丝、青瓜丝、烤麸等材料,我同啲朋友都觉得好食。系呀,讲到食辣呢科嘢我点会冇揾朋友帮手食吖,不过之后每天限量,$30 嘅「无毒银针粉」就有啲失望,可能因为系配泰式酸辣汁,我一向唔太中意呢个味,可能其他人觉得开胃醒神,但系我宁愿狂食「凉拌皮蛋」,好食呀。最后系讲全日最正重心 Q,「妈妈味道自家汤」,600ml 系 $40 我哋三个人饮都好够。同「汤房」联乘出品嘅足料无味精少盐自家汤,今日系「花胶海底椰雪梨川

最后系讲全日最正重心 Q,「妈妈味道自家汤」,600ml 系 $40 我哋三个人饮都好够。同「汤房」联乘出品嘅足料无味精少盐自家汤,今日系「花胶海底椰雪梨川贝螺头汤」,零防腐,真材实料,真心好得,好好饮,完美结尾。。。

按:写完先发觉我完全忘记咗个猪大肠同埋姜味莲藕,可见系真系冇咩可以令我记得佢,哈哈!

(地址:红磡宝其利街53号宝利阁地下4号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am九龙城区 #1am红馆 #红磡 #黄埔 #何文田 #正粉皮凉皮专门店 #正粉皮 #凉皮 #外卖 #粉皮 #吾食正粉皮 #无毒银针粉 #麻辣花胶 #妈妈味道自家汤 #花胶海底椰雪梨川贝螺头汤 #1am0762 #1ambackup
  • 吾食正粉皮
  • 无毒银针粉