2023-05-06
【九龙城区】【泓一拉面】呢排正值北京冬季奥运,咁我作为一个体育运动嘅人士,就当然揾返啲相关嘅朋友食饭敍旧。我识佢嘅时候已经系北京夏季奥运一齐做嘢,有印象都应该记得系 2008 年,讲讲吓原来已经识咗佢十四年,哗。当年佢仲系一个妙龄少女,同佢 part 做嘢系有啲压力。好记得有一次有个隔离 team 嘅男仔,问我点解识佢㖞,喂大佬想我点答你,之后仲问我有冇佢电话,知都唔会话你知啦。可想而知靓女都会有压力,同事都咁样㖞。时至今日,都十几年,大家都系老朋友,我都系几年前先鼓起勇气话返畀佢听呢单嘢。结果当然系被佢大肆谴责,话我点解要扼杀一段大好姻缘,好好笑。哎呀,唔靓仔架,唔好咁啦,至少衬唔起我眼前呢位「娘娘级」先。本身系谂住约佢去第二间嘢食,点知我去到先知𠮶间嘢原来而家只做外卖,唔做堂食,所以食唔到。无可奈何之下唯有即刻揾嘢食,朋友讲呢间,只系可能多人排,我就嗱嗱声去等位。结果撞到小学嘅老师,我真系无奈咗啰。逗利是失败之下,终于等到朋友,就啱啱好有位可以入去。都系日式拉面小店格局,得两排枱櫈,八个位左右。Menu 都简洁而清晰,冇乜奇怪嘢咁。我叫咗个「背脂酱油拉面」,$88,都唔错,个汤都几
逗利是失败之下,终于等到朋友,就啱啱好有位可以入去。都系日式拉面小店格局,得两排枱櫈,八个位左右。Menu 都简洁而清晰,冇乜奇怪嘢咁。我叫咗个「背脂酱油拉面」,$88,都唔错,个汤都几好饮,件事 okay。
朋友就叫咗个 $98 嘅「海老沾面」,佢话味道唔错,只系啲汤同个面因为天气关系冻得好快,因此有啲美中不足。另外我哋叫咗个「御好烧风味饺子」share 食,佢用咗好似章鱼烧嘅方法处理,$36 算有啲特色咁,唔错。
成张单夹埋 $222,我觉得唔算贵,环境上都理解系日式小店格局唔会话好宽敞,不过冷气机不停滴水系要扣分。快快趣食个拉面其实就系好食嘅,我觉得系不妨一试咁啰。今日系元宵节,放心,我都系咁样写,冇乜分别。。。
(地址:红磡芜湖街78号地下)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0581 #foodies #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龙城区 #黄埔 #红磡 #何文田 #泓一拉面 #Wonyi #Ramen #拉面 #日式拉面 #背脂酱油拉面 #海老沾面 #御好烧风味饺子 #饺子